Filozof Biyografileri

Robert King Merton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MERTON, Robert King (1910)

ABD’li sosyolog. ABD’de yapısal-işlevselci yaklaşımın önde gelen tem-silcilerindendir.

5 Temmuz 1910’da Pennsylvania Eyaleti’nde Philadelphia’da doğdu. Temple ve Harvard üniversitelerinde yükseköğrenimini ve doktorasını tamamladı. 1936-1939 arasında Harvard Üniversitesi’nde, 1939-1941 arasında New Orleans’da Tulane Üniversitesi’nde ders verdi. 1949’da Columbia Üniversitesi’ne geçti. 1947’de sosyoloji profesörü oldu. 1942-1970 arasında aynı üniversitenin Uygulamalı Sosyal Araştırma Bürosu’nun başkan yardımcılığını yaptı. 1957’de Amerikan Sosyoloji Birliği’nin başkanı oldu.

Merton, T.Parsons’la birlikte Amerikan sosyolojisinde yapısal-işlevselci yaklaşımın önde gelen tem-silcilerindendir. Özellikle İngiliz antropologları B.Malinowski ve Radcliffe-Brown tarafından akrabalık ilişkilerine dayalı küçük toplumların incelenmesinde kullanılan bu yaklaşım, Amerikan sosyolojisinde değişikliğe uğrayarak büyük toplumların incelenmesinde rol, statü ve konum ilişkileri gibi işlevsel kategoriler çerçevesinde kullanılmaya başlanmıştır.

Merton, 1951’de yayımladığı Social Theory and Social Structure (“Toplumsal Kuram ve Toplumsal Yapı”) adlı kitabında, deneysel bir bilim olarak gördüğü sosyolojinin biyoloji, fizik ve kimya gibi deneysel bilimlerin yöntemlerinden, kuramsal sorunlarından ve sonuçlarından yararlanması gerektiğini belirtti. Sosyolojinin doğa bilimleri olgunluğuna erişmemiş olduğunu ve genel kuram oluşturacak denli gelişmemiş olduğunu ileri sürerek özel kuramlar (orta düzeyli kuramlar) oluşturması gerektiğini savundu. Ona göre deneysel araştırmalarla genel kuramlar arasında ara bir aşama olan özel kuramlar, kapsamları sınırlı olan ve deneysel araştırmalara dayanan belirli, özel alanlara özgü kuramlardı.

İlgili Makaleler