Edebi Şahsiyetler

Robert Greene (1560-1592) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GREENE, Robert (1560-1592)

İngiliz şair ve oyun yazarı. Gerçekçi öğeiere dayanan kısa romanları ve çok ayrıntılı otobiyografik oyunları ile tanınmıştır.

Temmuz 1560’ta Norwich’te doğdu, 3 Eylül 1592’de Londra’da öldü. Öğrenimini Cambridge ve Oxford üniversitelerinde tamamladı. 1578-1580 arasında Fransa, İtalya ve Ispanya’yı gezerek incelemeler yaptı. İngiltere’ye döndükten sonra yoğun bir çalışma temposuyla arka arkaya başarılı yapıtlar verdi. Önceleri, ince bir alayla, sevilen yergiler yazdı. Daha sonra tümüyle oyun yazmaya yöneldi. 1582’de yazdığı Mamiliia ile dikkati çekti, 1584’teki Arkasto, the Anatomy of Fortune (“Arkasto, Servetin Anatomisi”), 1588’deki Pandosto; or, The Triumpb of Time (“Pandosto ya da Zamanın Zaferi”) ve 1589’daki Menaphon oyunları ile ünü yayıldı ve Elizabeth dönemi İngiliz tiyatrosunun önde gelen adlarından biri durumuna geldi. Arada oldukça başarılı kısa roman denemeleri olduysa da, oyun yazarlığını hep ön planda tuttu.

Greene hem İngiliz edebiyatındaki ilk profesyonel yazarlardan biri, hem de / ilk otobiyografi yazarıdır. Kısa süren yaşamı boyunca yazdığı kırka yakın oyun arasında en büyük yeri kimi gerçekçi, kimi trajik, kimi de gülünçlü tarihsel yapıtlar alır.

•    YAPITLAR (başlıca): The Comicall Historie of Alphonsus Kine of Aragon, 1588, (“Aragon Kralı Alphonsus’un Gülünçlü Tarihi”); Friar Bacon and Friar Bungay, 1589, (“Rahip Bacon ve Rahip Bungay”); A Groatsworth of W it, Bought with a Million of Repetence, 1592, (“Bir Milyonluk Pişmanlığa Satın Alınan İki Paralık Zekâ”); A- Looking Glass for London and England, 1592, (“Londra ve İngiltere İçin Bir Ayna”); The Scottish History of James IV, 1592, (“IV. James Dönemi İskoçya Tarihi”); Orlando Furioso, 1592.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler