Tarihi Şahsiyetler

Robert Giffen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GIFFEN, Robert (1837-1910) İngiliz, istatistikçi ve iktisatçı. Neo-Klasik talep kuramına istisna oluşturan ve kendi adıyla anılan paradoksu çözümlemiştir.

Strathaven’de doğdu, 12 Nisan 1910’da Inverness’te öldü. İlk ve ortaöğrenimini Strathaven’deki kasaba okulunda tamamlayan Giffen 13 yaşında Glasgow’a gitti ve bir hukuk müşavirliği bürosunda çalışmaya başladı. Glasgow’da bir süre üniversiteye devam etti. Ancak, gazetecilik hukuktan daha çok ilgisini çektiği için 1860’ta Stirling Journal gazetesine muhabir olarak girdi. 1862’de Londra’ya gitti ve burada Fortnightly Review ve Globe dergilerinde çalıştı. 1868’de sosyal bilimci Walter Bagehot yönetimindeki Economist dergisinin yayın yönetmeni yardımcısı oldu. Bagehot’un görüşlerinden etkilenen Giffen, ondan iktisat ve yöntembilim konularında yararlandı. Daha sonra Daily News gazetesi ile ilişkileri, Londra menkul kıymetler piyasası ve mali çevreler konusunda bilgi sahibi olmasını sağladı.

1876’da Economist’teki görevinden ayrılan Giffen, aynı yıl Ticaret Kurulu’nda çalışmaya başladı. 1882-1884 yıllarında Krallık İstatistik Kurumu başkanlığı yaptı. 1890’da Krallık İktisat Kurumu’nun kuruluşunda etkin rol oynadı. Uzun yıllar Ticaret İstatistik ve İşçi büroları başkanlığı görevinde bulundu. Bu dönemde düzenli resmi istatistikler oluşturulmasına katkıda bulundu, iktisadi istatistikleri geliştirdi.

İstatistiğin kuramsal yanı ile ilgilenmeyen Giffen, istatistik yöntemleri toplumsal verilere uyguladı. 1884’te yayımlanan The Progress of Working Class in the Last Half Century (“Son Yarı Yüzyılda İşçi Sınıfının Gelişmesi”) 19.yy’da İngiltere’de sanayinin gelişmesini ölçmek için yapılmış ilk çalışmalardan biridir. Aynı şekilde İngiltere’de milli servetin ilk tahminlerinden olan Grousth of Capital (“Sermayenin Büyümesi”) kendisinden sonraki iktisatçıların kaynak olarak başvurduğu bir çalışmadır.

İlgili Makaleler