Edebi Şahsiyetler

Robert Desnos Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

1926’den sonra, Desnos yavaş yavaş Gerçeküstücülük’ten kopmaya başladı. Akımın kurumsal kalıplara oturtulmaya başlanması, Desnos’nun kişiliğine ve anlatımına aykırı düşüyordu. 1930’da Breton’la arası açılan Desnos, Geçeküstücü akımdan iyice uzaklaştı.

Bir süre sinemayla, gazetecilik ve radyoda program yapımcılığıyla uğraştı. Radyofonik şiir türünü geliştirdi. Bunların yanı sıra, şiirinde en saf gerçeküstücü çizgiyi sürdürdü. Doğallık, Desnos’nun şiirinde hep ana çıkış noktası oldu. Düş ve gerçek arasında gidip gelen imge yumakları Desnos’nun şiir diline yumuşak bir alaycılık kazandırdı.

II. Dünya Savaşı sırasında Fransa’daki Direnme Hareketi’ne katılan Desnos 1944’te Gestapo tarafından tutuklandı. Bir yıl sonra da Çekoslovakya’daki bir toplama kampında tifüsten öldü.

• YAPITLAR (başlıca): Deuil pour deuil, 1924, (“Yas İçin Yas); La liberte ou l’amour, 1927, (“Özgürlük ya da Aşk”); Corps et biens, 1930, (“Beden ve Mülk”); Sans cou, 1934, (“Boyunsuz”); Le vin est tire, 1943, (“Şarap Hazır”); Etat de veille, 1944, (“Uyanıkken”); Chantefables pour les enfants sages, 1944, (“Aklıbaşında Çocuklara Masallar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler