Edebi Şahsiyetler

Rita Hayworth Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

HAYWORTH, Rita (1918 – 14 Mayıs 1987)

ABD’li sinema oyuncusu. 1940’larda Hollywood’ta “aşk tanrıçası” olarak ünlenmiştir.

17    Ekim 1918’de New York’ta doğdu. Asıl adı Margarita Carmen Cansino’dur. Babası İspanyol asıllı bir dansör, annesi de onun partneriydi. Rita Hayworth on iki on üç yaşlarında Meksika gece kulüplerinde profesyonel olarak dans etmeye başladı. Daha sonra bir Hollywood yapımcısı tarafından keşfedilerek 1935’te beyazperdede ilk kez göründü. İlk filmlerinde daha çok dansöz rollerine çıktı. Bu filmlerde asıl adını kullandı. 1937’de bir işadamı ile evlendi. Kocası onun menajerliğini üstlenerek Co-lumbia şirketi ile bir kontrat imzalamasını sağladı. Bir süre daha ikinci sınıf roller aldıktan sonra 1939’da Howard Hawks’ın çevirdiği Only Angels Have Wings (Melekler Kanatlıdır) filmiyle dikkatleri üzerine çekti. Bundan sonra Fred Astaire ve Gene Kelly ile oynadığı müzikaller büyük başarı kazanınca Hollywood’un önde gelen yıldızlarından biri oldu. Life dergisinin kapağında çıkan bir fotoğrafı milyonlarca basılarak, Bikini Adaları’nda patlatılan atom bombasının başarısını kutlamak için Amerikan askerlerine dağıtıldı. Hollywood’ta “aşk tanrıçası” olarak adlandırılmasına yol açan film 1946’da çevirdiği Gilda oldu. Bu ününü 1950’lere değin korudu.

1942’de kocasından ayrılarak, çevirdiği filmlerden birindeki rol arkadaşı Victor Mature ile evlenmişti. Ertesi yıl da ondan ayrılıp ünlü sinemacı Orson Welles ile evlendi. Bu evlilik de uzun ömürlü olmadı. 1948’de ise İsmailiye Tarikatı’nm önderi Ali Han’la evlendi. İki yıl süren bu evlilik sırasında Hollywood’ dan uzak kalan Hayworth, daha sonra beyaz perdeye döndüyse de eski ününe kavuşamadı. Şarkıcı Dick Haymes’le kısa süren bir evlilik deneyi daha geçirdi. Bir süre uzak durduktan sonra 1957’de yeniden döndüğü sinemada bu kez yaşlı, ama güzel kadın rollerinde görünmeye başladı. Güzelliğinin yanı sıra yeteneğiyle de oluşturduğu “Rita Hayworth efsanesi” ni canlı tutmaya çaba gösterdi.

•    YAPITLAR (başlıca): Under the Pampas Moon, 1935; Girls Can Play, 1937, (“Kızlar Oynayabilir”); Only Angels Have Wings, 1939, (Melekler Kanatlıdır); Cover Girl, 1944, (Kapak Kızı); Gilda, 1946, (Şeytanın Kızı Gilda); Down to Earth, 1947, (İlahlar Sevişiyor); The Ladyfrom Shanghai, 1948, (Şangaylı Kadın); The Loves of Carmen, 1948, (Carmen’in Aşkları); Salome, 1953; Fire Down Below, (Çıplak Ayaklı Dansöz); Separate Tahles, 1958, (Ayrı Masalar); The Rover, 1967, (Maceralar Beldesi); The Wrath of God, 1972, (“Tanrının Öfkesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi