Edebi Şahsiyetler

Rıfat İlgaz Kimdir, Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Hakkında Bilgi

Rıfat İlgaz’ın ilk şiir denemeleri Kastamonu’daki yerel yayınlarda basıldı. Eski ölçü ve kalıplara uygun olan bu şiirlerini daha sonra kitaplarına almadı. Nâzım Hikmet’in açtığı yoldan ilerleyen ve sonradan kendilerine 1940 Kuşağı adını veren Ömer Faruk Toprak, Mehmed Kemal, A.Kadir, Suat Taşer, Niyazi Akıncıoğlu, Arif Damar gibi şairlerin oluşturduğu topluluğun önemli adlarından biri oldu. İnsan sevgisini, insanlar için duyulan kaygıları, yapıcı bir yergiyle ve umutlu bir geleceğe duyduğu inançla yansıtan bir şiir dünyası kurdu, öykünmeden ve gösterişten özenle uzak duran bir dil kullandı. Yakından bildiği okul, hastahane, sanatoryum, cezaevi çevrelerini, birlikte olduğu sıradan insanların duygularını, özlemlerini ve çelişkilerini yine onların diliyle şiirleştirmeyi başardı.

1940’ların ikinci yarısında, kitap yayımlamış, olgunlaşmış bir şairken, yaşam koşullarının zorlamasıyla gülmece yazarlığına yöneldi. İlhan Selçuk’un çıkardığı Dolmuş adlı gülmece dergisinde yayımladığı Hababam Sınıfı adlı romanıyla bu alanda çok büyük bir üne kavuştu. Eğitim düzeninin gerçekçi bir taşlamasını oluşturan bu kitap, okurlarının hemen hemen hepsinin kolaylıkla özdeşleşecekleri kişileri ve hareketli olay örgüsüyle büyük başarı kazandı. 1959’da kitap olarak yayımlanışından sonra daha büyüyen bu başarı, romanın önce oyunlaştırılmasma, giderek filme alınmasına yol aça. İlgaz’ın başka kitaplarla beliren gülmece alanındaki ustalığı, giderek şairlikte ulaştığı başarıyla aynı düzeye gelmeye başladı.

1969’dan sonra gülmece dışı öykü ve romanlar da yazdı. Bu yapıtlarında özellikle içinde yetiştiği Karadeniz bölgesinin insanlarının yaşamlarını yeni, gerçekçi bir anlayışla dile getirdi.

İlgili Makaleler