Tarihi Şahsiyetler

Richelieu [Kardinal] Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

RICHELIEU [Kardinal] (1585-1642)

Fransız din ve devlet adamı. Başbakanlığı sırasında krallığın mutlak otoritesini güçlendirmiş, Fransa’yı Avrupa’nın en güçlü devleti durumuna getirmiştir.

Armandjean du Plessis deRichelieu 9Eylül 1585’te Paris’te doğdu, 4 Aralık 1642’de aynı kentte öldü. III.Henri ve IV.Henri dönemlerinde başyargıç olajı babasının 1590’da ölmesi üzerine, annesi ve kardeşleriyle birlikte Poitou bölgesindeki eski aile malikânesine yerleşti. Protestanlar’la Katolikler arasındaki 1562-1598 Din Savaşları sırasında mal varlıklarını büyük ölçüde yitirmiş olduklarından çocukluğu sıkıntı içinde geçti. 9 yaşındayken dil ve felsefe öğrenimi görmek üzere Paris’teki College de Navarre’a gönderildi .Oradaki öğrenimini tamamladıktan sonra soylu çocuklarının devam ettiği askeri bir okula geçti. Ancak keşiş olmak isteyen küçük ağabeyinin Luçon piskoposluğunu reddetmesi üzerine, aileye bağlanmış olan piskoposluk gelirinin sürebilmesi için bu okuldan ayrılıp, piskopos olmak üzere College de Cal-vi’ye girmek zorunda kaldı. Bu okulu bitirdikten sonra, Nisan 1607’de Luçon piskoposluğuna atandı.

Fransa Kralı XIII.Louis’nin naibesi olarak Fransa’yı yönetmekte olan Marie de Medici’nin I6l4’te topladığı Etats-Generaux’ya (kralın düzensiz olarak toplantıya çağırdığı danışma meclisi) Poitou Tu din adamlarının temsilcisi olarak katıldı. Mecliste din adamlarıyla thiers etat (üçüncü sınıf-burjuvalar, esnaf ve zanaatkârlar, kent ve köy emekçileri) temsilcileri arasında doğan çatışmada, tarafları uzlaştırmada gösterdiği başarıyla Marie de Medici’nin dikkatini çekti ve kısa bir süre sonra XIII.Louis’ nin karısı AvusturyalI Anna’nın özel papazı yapıldı. 1616’da dışişleri bakanlığına getirildiyse de, XIII.Louis’nin Nisan 1617’de gerçekleştirdiği bir saray darbesiyle annesinin naibelik yönetimine son vermesi üzerine bu görevinden uzaklaştırıldı.