Edebi Şahsiyetler

Richard Parkes Bonington Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BONINGTON, Richard Parkes (1802-1828)

Ingiliz ressam. Geliştirdiği yeni teknik ile 19.yy manzara resmini etkilemiştir.

Nottingham yakınlarındaki Arnold kasabasında doğdu. Ailesi 1817’de Calais’ye göçtü. Bonington, burada suluboya ressamı Louis Francia (1772-1839) ile çalışmak fırsatım elde etti. 1820’de Paris’e gitti, Ecole des Beaux-Arts’da suluboyalarını çok beğenen Baron Gros’un atölyesine girdi, Delacroix ile arkadaş oldu. 1824’te ikinci kez katıldığı yıllık Salon Sergisi’nde ünlü sanatçı Constable ile birlikte altın madalya kazandı. 1825’te Londra’ya döndü, o sırada kenti ziyaret eden Delacroix’ya eşlik etti. 1826’da İtalya’da Venedik, Milano, Verona, Bologna ve Floransa gibi sanat merkezlerinde bir yıl süren incelemelerde bulundu. Yirmi altı yaşında, Londra’da veremden öldü.

Bonington ilk resimlerinde işlek fırçası ve canlı renkleri ile İngiliz suluboya geleneğini sürdürür. Özellikle ince işçiliği, ışığın betimlenmesine verdiği önem ve resimsel öğeleri konudan bağımsız olarak ele alışı manzara resmine yaptığı katkılardır.

Bonington 1824’ten sonra yağlı boya resme başladı. Bu çalışmalarında yer yer Constable’m, özellikle de Delacroix’nın etkileri sezilir. Doğanın herhangi bir ışık altındaki geçici izlenimlerinin hızlı bir fırça işçiliği ile saptanmasına dayanan bu yapıtlar, İzlenimcilik’in (Empresyonizm) habercisi sayılır.

Bonington, tipik İngiliz Romantikleri’nden biridir. Sir Walter Scott’a büyük bir hayranlık duymuş ve onun kitaplarından aldığı romantik öğeleri resimlerinde yansıtmaya çalışmıştır.

1826’daki İtalya gezisinde yaptığı resimler, sanatının doruk noktası olmuştur. Manzara resmine getirdiği duyarlılık, canlılık, tazelik ve kurallara uymayan betimleme anlayışı ile Corot ve Turner gibi büyük sanatçıları etkilemiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler