Tarihi Şahsiyetler

Richard March Hoe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOE, Richard March (1812-1886)

ABD’li sanayici ve mucit. İlk rotatifi geliştirerek, basımcılığa hız kazandırmıştır.

12 Eylül 1812’de New York’ta doğdu, 7 Haziran 1886’da Florence’da öldü. Baskı makinesi imalatçısı Robert Hoe’nun oğluydu. 15 yaşında babasının fabrikasında çalışmaya başladı. Babasının ölümünden sonra fabrikanın yönetimini üstlenerek, babasının baskı makineleri üzerindeki çalışmalarını sürdürdü.

1847’de geliştirdiği çok sayıda basımı olanaklı kılan silindirli baskı makinesi çağdaş rotatifin başlangıcı oldu. Baskı işlemini gerçekleştiren geniş bir silindir ve onu kâğıtla besleyen küçük silindirlerden oluşan bu makine, tabaka halindeki kâğıdın tek yüzüne baskı yapabilmekteydi. Makineye kâğıt sürmek için her küçük silindirin başında bir işçinin bulunması gerekiyordu. İlk kez Philadelphia Public Ledger’ın basımında kullanılan bu makine saatte 8000 nüsha basımı gerçekleştirdi.

1868’de William Bullock’un bobin kâğıt kullanarak basımı daha da hızlandıran bir makine geliştirmesinden sonra, çalışmalarını bu tür makineler üzerinde yoğunlaştırdı. 1871’de geliştirdiği makinesi kâğıdın her iki tarafına da basım yapabiliyordu, bu Neva York Tribune’un basımında kullanılarak saatte 18000 nüsha basıma ulaşıldı. Bullock ve Hoe’nun geliştirdikleri katlama aletinin baskı makinesine eklenmesiyle basımcılık daha da yetkinleşti.

Rotatifin geliştirilmesi gazete tirajlarını artırarak, haberlerin ülke düzeyine yayılmasını sağladı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler