Tarihi Şahsiyetler

Richard Dedekind Kimdir, Hayatı, Matematiğe Katkıları, Eserleri, Hakkında Bilgi

DEDEKIND, Richard (1831-1916)

Alman matematikçi. Getirdiği yeni kavramlar ve temel aritmetik kavramlarına kazandırdığı açıklık ve kesinlikle sayı kuramına önemli katkıda bulunmuştur.

Julius Wilhelm Richard Dedekind 6 Ekim 1831’de Brunstvick’te (bugün Braunschweig) doğdu, 12 Şubat 1916’da aynı yerde öldü. Birçok bilim adamı yetiştirmiş bir aileden gelen Dedekind sırasıyla Gymnasium Martino-Catherineum, Collegium Carolinum ve Göttingen Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Fizik, kimya ve matematik öğrenimi gördüğü Göttingen’de Stern, Weber ve Gauss’dan dersler aldı. 1852’de Euler integrallerine ilişkin bir tezle doktora çalışmasını tamamladıktan sonra da, o yıllarda Berlin’de Jacobi, Steiner ve Dirichlet’in öncülüğünde yürütülmekte olan eliptik fonksiyonlar, sayı kuramı, geometri ve matematiksel fizik konularındaki gelişmeleri öğrenmek amacıyla Stern ve Dirichlet’in derslerini izledi. 1855’te Göttingen Üniversitesi’nde başlayan akademik yaşamını, 1858-1862 arasında Zürih’teki, 1862’den ölümüne değin de Braunschweig’daki Poli-teknik okullarında sürdürdü.

Kişiliği kendisiyle aynı okullarda öğrenim görmüş olan Gauss’a çok benzeyen Dedekind’in çalışmalarında Gauss dışında Dirichlet ve Riemann’ın da etkileri gözlenebilir. Büyük bir müzik yeteneğine sahip olan, piyano ve viyolonsel çaldığı gibi bir de opera besteleyen Dedekind, Göttingen, Berlin, Roma ve Paris’teki bilim akademilerinin üyeliklerine seçilmiş, birçok üniversiteden de onur doktorası almıştır.