Edebi Şahsiyetler

Richard Avedon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AVEDON, Richard (1923 – 1 Ekim 2004, San Antonio, Teksas, ABD)

ABD’li fotoğrafçı. Moda fotoğrafları ve portreleriyle tanınmıştır.

15    Mayıs 1923’te New York’ta doğdu. Fotoğraf çekmeye 10 yaşında başladı ve daha ilk günlerden ilgisi portre üzerinde yoğunlaştı. İlk modeli, Avedon ailesiyle aynı binada oturmakta olan ünlü Rus besteci Sergey Rahmaninov’du.

Avedon lise öğrenimini yarıda bırakarak U.S. Merchant Marine ve New School for Social Research’ te fotoğrafçılık okudu. 1945’te profesyonel olarak çalışmaya başladı. Bir yıl geçmeden önemli moda dergilerinden Harper’s Bazaar’ın sürekli fotoğrafçılarından biri oldu. Çoğunlukla ünlü kişileri konu alan portre çalışmalarını da sürdürdü. 1959’da bu portrelerin birçoğu, sanatçıyı ve yapıtlarını tanıtan Observati-
ons (“Gözlemler”) adlı bir kitapta toplandı. 1966’da Vogue dergisine girdi. Ayrıca Life, Graphis ve Avrupa’nın çeşitli moda dergileri için çok sayıda fotoğraf çekti. Amerika’daki müzelerde birçok sergi açtı. 1973’te Alice in Wonderland (Alice Harikalar Ülkesinde) adlı bir kitabı yayımlandı.

Avedon’un moda ve portre alanlarından başka konularda da fotoğraf çalışmaları vardır.Bazı televizyon programlarını yönetmiş, 1957’de kendi yaşamını konu alan Funny Face (Komik Yüz) adlı filmin görüntü danışmanlığını yapmıştır.

Avedon, özellikle renksiz moda fotoğraflarında, siyahla beyazın karşıtlığım ve tonlamasını ustaca kullanarak etkileyici görünümler elde eder. Ünlü kişileri fotoğraflarken de, modellerinin kişiliğini dramatik bir biçimde yansıtmayı gözetir. Aynı zamanda, modellerine ilişkin düşünce ve duygularını da fotoğrafla aktarmayı denemiştir. Genellikle arka planı boş bırakarak modeli öne çıkarır ve seçtiği poz, ışık düzenlemesi ve bazen de çekim sonrası çalışmalarla, vurgulamak istediği özelliği abartır. Böylece portrelerinde olağandışı, özgün bir üslup geliştirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Observations, 1959, (“Gözlemler”); Alice in Wonderland, 1973, (Alice Harikalar Ülkesinde).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler