Tarihi Şahsiyetler

Rene Laennec Kimdir, Hayatı, Stetoskop, Hakkında Bilgi

LAENNEC, Rene (1781-1826)

Fransız, hekim. İç organlardan gelen seslerin dinlenerek tanı amacıyla kullanılmasını sağlayan “stetoskop”un bulucusudur.

Rene Theophile Hyacinthe Laennec 17 Şubat 1781’de Finistere idare bölgesindeki Quimper kentinde doğdu, 13 Ağustos 1826’da aynı bölgedeki Kerlouanec’de öldü. Nantes ve Paris’teki çeşitli hastanelerde sürdürdüğü tıp öğrenimini 1804’te tamamladı. Yıllarca serbest hekim olarak çalışan, kısa bir süre Lyon başpiskoposu Joseph Fesch’in özel hekimliğini yaptıktan sonra 1814’te Necker Hastanesi hekimliğine atanan Laennec, 1882’de College de France’ta profesörlüğe getirildi. O tarihten sonra klinik çalışmalarını Charite Hastanesi’nde sürdürdü, 1823’te Tıp Akademisi üyeliğine seçildi, ertesi yıl da Legion d’honneur nişanını aldı. Ne var ki, gençliğinden beri iyi olmayan sağlık durumu nedeniyle 1826’da çalışmalarına ara verdi ve dinlenmek üzere gittiği Bretagne kıyılarında, 45 yaşındayken öldü.

Tüberküloza özgü doku bozukluklarının sanıldığı gibi yalnız akciğerlerde değil tüm organlarda görülebileceğini ilk kez açıklayan ve göğüs hastalıkları alanında uzmanlaşan Laennec, tıp tarihinde, özellikle kalp ve akciğerler gibi göğüs boşluğu organlarından gelen seslerin dinlenmesini sağlayan “steteskop” un bulucusu olarak anılır. Hastalıkların tanısında iç organlardan gelen seslerin değerlendirilmesi Eski Çağ, özellikle Yunan tıbbmdan beri başvurulan bir yöntem olmakla birlikte, kulağı hastanın göğsüne ya da sırtına dayayarak ses dinlemek çoğu kez yetersiz kalıyordu. Laennec’in bu sesleri daha iyi algılayabilmek için tasarladığı, başlangıçta yalnızca tahta bir borudan oluşan stetoskop, geliştirilmiş biçimiyle bugün bile tıbbın temel tanı araçlarından biridir. Stetos-kopu tanıtıp, çeşitli akciğer ve kalp hastalıklarına özgü değişik sesleri tanımladığı De l’auscultation mediate (“Dolaylı Dinleme Üstüne”) adlı yapıtı ise, uzun süre göğüs hastalıkları konusunda en değerli kaynak sayılmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): De l’auscultation mediate, 2 cilt, 1819, (“Dolaylı Dinleme Üstüne”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler