Edebi Şahsiyetler

Rene Goscinny Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GOSCINNY, Rene (1926-1977)

Fransız, yazar. Red Kid, Asteriks gibi ünlü çizgi romanların yazarlığını yapmıştır.

Paris’te doğdu, Kasım 1977’de aynı kentte öldü. Çocukken ailesi Arjantin’e göç ettiği için ortaöğrenimini bu ülkede tamamladı. Daha sonra bir muhasebe bürosunda çalıştı. 1945’te ABD’ye gitti. Amacı Walt Disney’in yanında çizer olarak çalışmaktı, ama bunu başaramadı. New York’ta çeşitli işlere girdi çıktı. Bir süre, 1950’lerin başında yeni çıkmakta olan ünlü gülmece dergisi Mad’in bürosunda çalıştı. Burada, bir ABD gezisine çıkmış olan Red Kit çizgi romanının yaratıcısı Morris (Maurice de Bavere) ile karşılaştı. 1954’te onunla birlikte Avrupa’ya döndü.

1955’te Red Kit’in yazarlığını üstlendi. Kısa bir süre içinde bunu, haftalık bir çocuk dergisi olan Spirou’da yayımlanan öteki çizgi romanların yazarlığı izledi. 1959’da, daha sonra Dargaud Yaymevi’nin yönetimine geçen Pilote adlı çizgi roman dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Bu derginin ilk sayısı için kendine dünyaca ün kazandıran ve çizimleri Albert Uderzo (1927) tarafından yapılan Asteriks adlı çizgi romanı hazırladı. Bir yandan Asteriks’m büyük başarısı sürerken bir yandan da başka çizerler ile birlikte yeni çizgi romanlar ve çocuk kitapları üretmeyi sürdürdü. 1967’de Fransa Kültür Bakanı Andre Malraux tarafından edebiyat ve sanat dalında şövalyelik unvanıyla ödüllendirildi.

Goscinny’nin ilk başarısını kazandığı Red Kit, ondan çok önce, daha 1946’da yaratılmıştı. Bu çizgi romanın o zamanlar kovboy filmlerinden esinlenen öykülerini, Goscinny yazarlığı üstlendikten sonra daha gerçekçi hale getirdi. Kalamiti Ceyn, Bil Kid, Cesse Ceyms gibi Vahşi Batı’nın kimi gerçek kişilerini öykülerine kattı, zekâları boylarıyla ters orantılı Dalton Kardeşler gibi yeni tipler de yaratarak Red Kit’i en iyi gülmece çizgi romanlarından biri durumuna getirdi. Red Kit 1968’den sonra Pilote dergisinde çıkmaya başladı, kitap olarak yayımlandı. 1971’de Belvision tarafından uzun metrajlı çizgi film olarak gerçekleştirildi. Kimi öyküleri Türkçe’ye de çevrildi.

Goscinny asıl ününü ilk kez 1959’da yayımlanmaya başlayan Asteriks’t borçludur. Adını dipnotları belirtmede kullanılan yıldızdan alan bu küçük adam, Caesar döneminde Roma ordularına karşı koyan bir Galya kasabasında yaşar. Kasaba büyücüsünün hazırladığı bir şurupla, gerektiğinde insanüstü güce sahip olur ve arkadaşı Hopdediks (Obelix) ile çeşitli maceralara girer. Bu çizgi roman 1960’larda biraz Fransız milliyetçiliğini öne çıkaran, biraz da güncel yaşamla koşutluklar kuran gülmecesiyle büyük bir üne kavuştu. Asteriks kitapları da aynı başarıyı sağladı, pek çok dile çevrilerek basıldı. Bunlar, asıllarına uygun biçimde 1973’ten sonra Türkiye’de de yayımlandı. Bu çizgi romanın da Galya’h Asteriks ve Asteriks ve Kleopatra adlı iki uzun metrajlı çizgi filmi, 1960’ların sonu ile 1970’lerin başında gene Belvision tarafından gerçekleştirildi.

•    YAPITLAR (başlıca): Le Docteur Gaudeamıis (Coq’un çizimleri ile), 1954, (“Doktor Gaudeamus”); Lucky Luke dizisi (Morris’in çizimleri ile), 1955’ten başlayarak, (Red Kid); Signor Spaghetti (Dino Attanasio’nun çizimleri ile), 1958, (“Bay Spagetti”); Tintin (Herge’nin çizimleri ile), 1958; Oumpah Pah Peau-Rouge dizisi (Uderzo’nun çizimleri ile), (“Kızılderili Umpah Pah”); Le petıt Nicolas dizisi (Sempe’nin resimleri ile), (E.Canberk’in uyarlaması: Bizim Sınıf, Bizim Sınıfın Oyunları); Haroun el poussin dizisi (Jean Tabary’nin çizimleri ile); La fee Aveline (Coq’un çizimleri ile), (“Peri Kızı Aveline”); Asterbc dizisi, (Uderzo’nun çizimleri ile), 1959’dan başlayarak, (H.Kıvanç ve T.Unsi’nin çevirileri ile: Şefler Savaşı; Lejyoner; Asteriks ve Kleopatra; Gladyatör; Asteriks Ispanya’da; Asteriks ve Çorba Kazam; Köy Tehlikede; Asteriks Olimpiyatlarda; Altın Orak; Sezar’m Tacı; Galya Kalkanı; Yenilmez Cengaver; Şeytan; Savaşçı; Bozguncu.)

•    KAYNAKLAR: A.Stoll, Asterix, 1974.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi