Kimdir

Rene Allio kimdir? Hayatı ve eserleri

Rene Allio kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1927) Fransız tiyatro ve sinema yönetmeni, kostüm ve dekor tasarımcısı. Politik sinema akımının temsilcilerindendir. İlk tiyatroçalışmalarına 1957’de Roger Planchon’ un Lyon’daki Theâtre de la Cite’sinde başladı. Sonraki yıllarda sinemayla ilgilendi. Sinema alanında­ki ilk denemeleri kendi çizimi olan animasyon çalış­malarıdır. Animasyon dışındaki ilk sinema yapıtı La Menule’dür (1963). İlk konulu uzun filmi Brecht’in bir öyküsünün uyarlaması olan La Vieille Da’me Indigne, (1965), Fransa dışında fazla gösterilmemesine karşın, birkaç ödül kazanmıştır. 1967 yapımı L’Une et l’autre’un ve 1968 yapımı Pıerre et Paul’ün senaryola­rı da kendisinindir. Les Camisards (1970) ise, Allio’ nun daha iddialı bir çalışması olarak değerlendirilir. Bunu, 1974’te Rude journee pour la reine izlemiştir.

Kendini “politik” bir sinema yapımcısı olarak nitelendiren Allio, tüm toplumsal kurumların sürekli sorgulanmasından yanadır. Bu sorgulama, yapıtların­da ısrarla ele aldığı bir konudur. La Vieille Dame Indigne, ailesinin beklentilerine uymayan bir biçimde davranmaya başlayan yaşlı bir dul kadını konu alır. Les Camisards, 1685 Nantes Fermanı’ndan sonra oluşan baskı ortamında Cevennes’de kralcı güçlere karşı başkaldıran bir grup Protestan’ın durumunu anlatır. Fransa dışında birçok festivalde ilgiyle karşı­lanmasına karşın, bu film de, Allio’nun diğer filmleri gibi, Fransa dışında yaygın olarak izlenememiştir. 1974 yapımı olan Rude journee pour la reine, roman­tik hayallerin yardımıyla yaşayan bir ev kadınının sıkıntı dolu, tekdüze yaşantısını konu alır.

Filmleri Fransa dışında yaygın olarak izlenememesine karşın Allio, Jean-Luc Godard, Chris Marker, Jean-Marie Straub gibi isimlerle anılan Fransız Politik sinemasına katkıda bulunmuş, sinemada toplumsal kurumların ısrarlı bir eleştirisini hedeflemiştir.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 5. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler