Edebi Şahsiyetler

Refik Durbaş Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

DURBAŞ, Refik (1944) Türk, şair. Kendine özgü bir dil ve imge anlayışıyla, yoksul kent insanlarının yaşamını yansıtan şiirleriyle tanınmıştır.

10 Şubat 1944’te Erzurum’da doğdu. 1954’te ailesi İzmir’e göçünce, ilköğrenimini 1956’da buradaki Necati Bey Ilkokulu’nda tamamladı. 1959’da Kara-taş Ortaokulu’nu, 1965’te İzmir Namık Kemal Lisesi’ ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. 1965-1968 arasında işçilik, işportacılık, Yeni İstanbul gazetesinde düzeltmenlik yaptı, yayın-evlerinde çalıştı. 1970’te Cumhuriyet gazetesine girdi. 1983’te, aynı gazetenin düzelti servisi şefi oldu.

ilk şiir ve yazı denemelerine lise öğrenimini sürdürdüğü yıllarda başladı. İlk öyküsü “Karanlık”, 1962’de Çocuk Haftası dergisinde yayımlandı. Bunu çeşitli dergilerde çıkan yazı ve şiirleri izledi. 1962-1964 arasında arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Evrim; 1972-1974 arasında kuruluşlarına katıldığı Alan 67 ve Yeni A dergilerinde yayımladığı şiirleriyle tanındı. Gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. 1992’de Cumhuriyet gazetesinden emekli oldu. Köşe yazarı olarak değişik gazetelerde çalışmalarını sürdürmektedir.

Güncel yaşamın kaygılarından, sevinç ve özlemlerinden hareketle, yaşanılan ‘an’ların gerçeklerini yalın, içli, çarpıcı bir duyarlılıkla işlediği bu şiirleriyle, “1960 Kuşağı”nın öncü şairleri arasında yer aldı, ilk şiirlerinin bir bölümünü Kuş Tufanı adlı kitapta topladı.

İlk dönem şiirlerindeki “İkinci Yeni” eğiliminden, sağlam bir dil örgüsüyle simge yüklü bir anlatıma ve toplumsal gerçeklere yönelişi, şiirinin gelişim çizgisinin önemli aşaması sayıldı. Halk arasında yaygın olarak kullanılan sözcüklerden kurduğu kendine özgü dil evreni, şiirinin etkileyici özelliğini oluşturdu. Çırak Aranıyor kitabıyla 1979 Yeditepe Şiir Armağanı’nı, Nereye Uçar Gökyüzü ile de 1983 Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü kazandı.

İlgili Makaleler