Tarihi Şahsiyetler

Recep Peker Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Recep PEKER Asker, siyaset ve devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin altıncı Başbakan’ı (İstanbul 1888-1950).

Harp Okulu’nu (1907) bitirdi; Yemen’de, Trablusgarp’ta savaştı, Birinci Dünya Savaşı’na katıldı; Harp Akademisi’ni bitirdikten (1919) sonra da 4 şubat 1920’de Anadolu’ya geçti.

Recep Bey’in Ankara’daki ilk görevi T. B.M.M. genel sekreterliğiydi ve aynı zamanda cephede çalışıyordu. T.B.M.M.’nin ikinci dönemine Kütahya milletvekili olarak katılan Recep Bey, o tarihte getirildiği C.H.P. genel sekreterliği ile siyasi hayatını belirleyecek tarihî bir görev yüklenmiş oldu.

İsmet Paşa’nm 1924’te kurduğu ikinci kabineye Maliye bakam olarak giren Recep Bey, memleketin iç ve dış huzursuzluğunu bahane ederek Meclis’i susturmağa çalışanlara karşı, Meclis’in sessizlik isteyen bir okul olmadığını söyleyerek dikkatleri üstüne çekti.

Recep Bey’in bundan sonraki görevi ise, daha sonra muhalefete karşı yumuşak tutumunu kınayacağı Fethi Okyar Hûkümeti’nin İçişleri bakanlığıydı, aynı zamanda, o tarihlerde önemli olan Mübadele, İmar ve İskân bakanlığını da vekâleten yürütüyordu.

Recep Bey’in siyasî kişiliğini oluşturan gelişmeler bu tarihte başladı. Parti görevlisi ve hükümet üyesi olarak ne fazla yumuşaklığa, ne de C.H.P.’nin eleştirilmesine razı olabiliyordu. Nitelkim, Şeyh Sait İsyanı patlak verdiğinde (1925) Başbakan’ın izlediği siyasetin yumuşaklığını kınayarak görevinden ayrıldı. Aynı yıl ikinci defa parti genel sekreteri ve Üçüncü İnönü Kabinesi’nde Savunma bakanıydı (1925). Bunu izleyen beş yıl içinde T.B. M.M. başkanlığı (1928) ve Bayındırlık bakanlığı (1928-1930) yaptı.

İlgili Makaleler