Edebi Şahsiyetler

Raymond Williams Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

WILLIAMS, Raymond (1921 – 26 Ocak 1988)

İngiliz, eleştirmen. İngiltere’de Marx-ist edebiyat eleştirisinin önde gelen adlarmdandır.

Galler bölgesi sınırındaki Pandy köyünde doğdu. Küçük bir demiryolu memurunun oğluydu. İlkokulu köyde bitirdi. Ortaöğrenimini Abergaven-ny’de yaptıktan sonra Cambridge Üniversitesi’ndeki Trinity College’a girdi. II.Dünya Savaşı sırasında tanksavar yüzbaşısı olarak görev yaptı. 1946’da, Oxford Üniversitesi bünyesinde yetişkinlere yönelik bir eğitim programında öğretmen olarak çalışmaya başladı. 196l’de Cambridge Üniversitesi’ndeki Jesus College’da öğretim üyesi, 1974’te de aynı üniversite de tiyatro profesörü oldu. Kültür sosyolojisi ve edebiyat eleştirisi üstüne çok sayıdaki kitabının yanı sıra, 1947’de Politics and Letters adlı dergiyi çıkardı. Ne w Left Revieıv adlı Marxist dergide de birçok yazısı yayımlandı.

Williams, İngiltere’de Marxist kültür ve edebiyat kuramının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş bir eleştirmendir. Kültürel maddecilik olarak nitelendirdiği bir yaklaşımla, kültürün edebiyat, dil, iletişim, ideoloji gibi çeşitli alanlarını incelemiş, bunların kurumlar, işbölümü, üretim biçimi, sınıflar ve demokrasiyle ilişkisini temellendiren kapsamlı bir kültür kuramına yönelmiştir. Özel olarak da 18.yy’dan 20.yy’a uzanan dönem içinde İngiltere’de kurumların ve ideolojinin gelişimiyle edebiyat arasındaki ilişkiyi ele almış, çağdaş tiyatronun gelişimini incelemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Eleştiri-İnceleme: Culture and Society, 1958, (“Kültür ve Toplum”); The Long Revoluti-on, 1961, (“Uzun Devrim”); Communications, 1962, (“İletişim”); Modern Tragedy, 1966, (“Çağdaş Trajedi”); Drama from Ihsen to Brecht, 1968, (“Ibsen’den Brecht’e Tiyatro”); The Country and the City, 1973, (“Kır ve Kent”); Television Technology and Cultural Form, 1974, (“Televizyon Teknolojisi ve Kültürel Biçim”); Marxism and Literatüre, 1977, (“Marxism ve Edebiyat”); Prohlems in Materialism and Culture, 1980, (“Materyalizm ve Kültür Sorunları”); Culture, 1981, (“Kültür”); Roman: Second Generation, 1964, (“İkinci Kuşak”); The Volunte-ers, 1978, (“Gönüllüler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler