Edebi Şahsiyetler

Ravi Shankar Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ŞANKAR, Ravi (1920-11 Aralık 2012)

Hintli besteci ve sitar virtüözü. Hint müziği üstüne yaptığı özgün çalışmalarıyla tanınmıştır.

7 Nisan 192C’de Varanasi’de doğdu. Dokuz yaşında, dansçı ve koreograf olan ağabeysi Uday Şankar’ın topluluğuna katıldı ve bütün Avrupa ve Amerika’yı dolaştı. Bu gezi ona Batı’nın müzik ve bale alanındaki birçok ünlü yapıtını tanıma olanağını verdi. Hindistan’a döndükten sonra dans çalışmalarını bırakıp Ustad Allaaddin Han’dan Hint müziği ve sitar dersleri aldı. Hint müziğini orkestraya uyarlama çalışmaları yaptı. All-Hindistan Radyosu Ulusal Orkestrasını kurdu ve bu orkestrayla birlikte kendi yapıtlarını seslendirdi. Yönetmen Satyajit Ray’in Pather Pançali (“Küçük Yol Şarkısı”) ve Aparajito (“Altedilemeyen”) filmleri için bestelediği müziklerle uluslararası düzeyde adını duyurdu. 1957’de Kubuli-vala filmine yaptığı müzikle Berlin Şenliği’nde Gü-
müş Ayı Ödülü’nü, The Chairy Tale adlı Kanada filmine yaptığı müzikle de Venedik Film Şenliği Özel Ödülü’nü kazandı. Avrupa, ABD, Kanada, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde birçok solo konser verdi. 1962’de Hint müziğine ve kültürüne yaptığı katkılardan dolayı Hindistan’ın sanat alanındaki en büyük ödülü olan Başkanlık Ödülü’yle onurlandırıldı. 1962’de Bombay’da, 1967’de de Los Angeles’te Kin-nara Müzik Okulu adını verdiği kurumlan oluşturdu ve yönetti. 1965’te California Üniversitesi’nde konferanslar verdi. 1968’de bu üniversiteden onursal doktorluk unvanını aldı. Çeşitli çalışmalarıyla ülkesinin karmaşık yapılı duygusal müziğini Batı dünyasına tanıtmakta büyük başarı kazandı.

• YAPITLAR (başlıca): Film Müziği: Pather Pançali, 1955, (“Küçük Yol Şarkısı”); Aparajito, 1956, (“Altedile-meyen”); Kabulivala, 1957; The Chairy Tale; Apu Sansar, 1959, (Apu’nun Dünyası); Gandi, 1984; Bale Müziği: India Immortal, (Ölümsüz Hindistan); Discovery of India, (Hindistan’ın Keşfi); Samanay Ksnafi. Çeşitli: Sitar ve Orkestra için Konçerto No 1, 1971; Sitar ve Orkestra İçin Konçerto No 2, 1981; Hint Ragalan. Kitap: My Music My Life, 1969, (“Müziğim Yaşamım”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler