Kimdir

Raşid Ahmed Paşa (Ferik Hacı) kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Raşid Ahmed Paşa (Ferik Hacı) kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Alim tarihçilerden bir zattır. 1309 (1891) tarihinde ikamete me’mur olduğu Bandırma’da vefat etmiştir. Kıble cihetinde yeni yol üzerinde bulunan mezaristanda medfundur.

Eserleri: 1091 (1680) senesinden itibaren Yemen’in tarihi durumundan başlayarak 1291 (1875) senesine kadar geçen olay ve fetihleri toplayan iki cild (Yemen ve San’a Tarihi) ile küçük oğulları Said Bey adına yazıp Bursa’da bastırdıkları (Kubbe-i Semaya Bir Nazar) ve (Tarih-i Kadim-i Mısriyyin Ve Asar-ı Bedayı’-i Akdemin)dir.

Yemen ve Mısır tarihleri o bölgeler hakkında istifade sağlayan kitablar olduğu gibi (Kubbe-i Semaya Bir Nazar) da kozmoğrafya’nın şeriate tatbikini ve sair hususları toplayan muhakemeli bir eser olduğu için astronomi ve kozmografya ile meşgul olan zevat için cidden istifade edilecek bir eserdir. Bu eser Gazi Ahmed Muhtar Paşa’nın bir takrizini de ihtiva etmektedir. 1308 (1891) de Bursa’da basılmıştır. (Terceme-i Nesayih-i Abdullah Ensari) isminde bir risalesi de vardır. Bunlardan başka ilm-i Fıkh’a dair basılmamış bir eserinin olduğu rivayet edilmektedir.

Kaynak: Osmanlı Müellifleri, Bursalı Mehmed Tahir Bey, Meral Yayınevi, 3. Cilt.

İlgili Makaleler