Tarihi Şahsiyetler

Ramsay MacDonald Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MacDONALD, Ramsay (1866-1937)

Ingiliz siyaset ve devlet adamı. Ülkesinin ilk İşçi Partisi hükümetini kurmuş, 1924’te ve 1929-1935 arasında başbakanlık yapmıştır.

James Ramsay MacDonald 12 Ekim 1866’da İskoçya’da Morayshire’ın Lossiemouth köyünde doğdu, 9 Kasım 1937’de Güney Amerika yolculuğu sırasında öldü. Bir köylü ile ev hizmetkârının evlilik dışı çocuğu olan MacDonald’ı annesi ve güçlü dini inançları olan anneannesi büyüttü. Doğduğu köyde ilköğrenimini tamamladıktan sonra 1885’te Bristol’e çalışmaya gitti. Burada Sosyal Demokratik Federas-yon’un Bristol şubesinin çalışmalarına katılınca kendini sosyalist düşüncelerin tartışıldığı bir ortamda buldu. 1886’da Londra’ya gitti ve bir depoda kâtip olarak çalışmaya başladı. Fen lisansı derecesi de almaya çalıştığı bu yıllarda, reformcu sosyalistlerin kulübü niteliğindeki Fabian Society’ye, sendikalar arası ilişkiyi sağlamak amacıyla kurulmuş bulunan -Londra Meslek Konseyi’ne ve 1894’te de BİP’e (Bağımsız İşçi Partisi) katıldı.

1897’de tanınmış bir bilim adamının kızıyla evlendikten sonra parasal sıkıntılardan kurtulan Mac-Donald’ın evi önde gelen sendikacıların ve sosyalistlerin uğrak yeri haline geldi. MacDonaldlar’ın sık sık dünya seyahetlerine çıkmaları ise Ramsay MacDonald’ a üst sınıfların yaşam biçimini ve diplomasi alanının inceliklerini tanıma olanağı sağladı.

Sendikaların BİP’i desteklemesi için yoğun çaba harcayan MacDonald, 1900’de sendikaların işçi milletvekillerini sürekli olarak Avam Kamarası’na sokabilmek için oluşturdukları İTK’nm (İşçi Temsil Komitesi) birinci sekreteri oldu. 1906 seçimlerinde 29 milletvekili çıkarmayı başaran İTK, İşçi Partisi’ne (İP) dönüştü.