Edebi Şahsiyetler

Ramon Perez de Ayala Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PEREZ DE AYALA, Ramon (1880-1962)

İspanyol, yazar. Özgün üslubuyla ün kazanmıştır.

9  Ağustos 1880’de Oviedo’da doğdu, 5 Ağustos 1962’de Madrid’de öldü.Önce Carriön de los Condes’ de, daha sonra Gijon’da Cizvit okullarında okudu. Oviedo Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. I. Dünya Savaşı sırasında, Buenos Aires’te yayımlanan La Prensa dergisinin muhabiri olarak İtalya, Fransa, İngiltere, ABD ve Güney Amerika’ya gitti. 1928’de İspanyol Akademisi üyeliğine seçildi. 1931’de İspanya’nın İngiltere büyükelçiliğine atandı ve 1936 ya değin Londra’da bu görevini sürdürdü. 1936’da İspanya İç Savaşı çıkınca, Güney Amerika’ya gitti. 1942’de Arjantin’e yerleşerek geçimini gazete ve dergilere yazılar yazarak sağladı. 1955’te İspanya’ya döndü, ancak, o dönemdeki katı sansür uygulaması yüzünden yazarlığı sürdürmedi. 1904’te ilk şiir kitabı La paz del sendero (“Yoldaki Huzur”) ile adını duyurdu.

Sonraki yıllarda yenilikçi eğilimler taşıyan şiirler, öykü ve denemeler de yazmasına karşın, daha çok romanları ile tanındı. 1904-1913 arasında yazdığı kısmen otobiyografik romanlarında, Cizvit okullarındaki kötü anılarının da etkisiyle, acı bir gerçekçilik ve karamsarlık egemendir. Bunları izleyen ve 1916’da tek bir kitapta topladığı romanlarında da aynı karamsar tutumu sürdürür ve üslubu katı bir alaycılığa dönüşür. Son ve en önemli romanları Belarmino y Apolonia (“Belarmino ile Apolonio”), Tigre Juan (“Kaplan Juan”) ve onun devamı niteliğindeki El curandero de su honra’da. (“Şarlatanın Onuru”) ise, katı gerçekleri daha duyarlı bir üslup içinde yumuşatmıştır. Yerginin yerini canlı ve hoşgörülü bir gülme-cenin aldığı bu yapıtlarında ayrıca, belirli özellikleri simgeleyen ilginç ve evrensel tipler yaratmıştır.

•    YAPITLAR (bacıca): Roman: AMDG, 1910, (“Tanrı’ nın İhtişamına Övgü”); La pata de la raposa, 1912, (“Tilki’nin Ayağı”); Tres novelas poematicas de la vida Espanola, 1916,(“İspanyol Yaşamının Uç Şiirsel Romanı”); Tigre Juan, 1926, (“Kaplan Juan”); El curandero de su honra, 1926, (“Şarlatanın Onuru”). Çeşitli: La paz del sendero, şiir, 1904, (“Yoldaki Huzur”); Las macares, deneme, 1917, (“Maskeliler”); Bajo el signo de artemisa, öykü, 1924.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler