Filozof Biyografileri

Ralph Linton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LINTON, Ralph (1893-1953)

ABD’li antropolog. Kültürel antropolojinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

27    Şubat 1893’te Philadelphia’da doğdu, 24 Aralık 1953’te Connecticut Eyaleti’nde New Haven’ da öldü. 1912’de Swarthmore College’da öğrenimini sürdürürken, New Mexico’da, Colorado’da ve Guatemala’da yapılan tarihöncesi arkeoloji çalışmalarına katıldı. 1915-1916 yıllarında New Jersey Eyaleti’nde Haddenfield’de ve New Mexico Eyaleti’nde Aztec’de etnolojik alan araştırmaları yaptı. İlgi alanını arkeolojiden etnolojiye kaydıran Linton, 1920-1922 yıllarında Büyük Okyanus’ta Markiz Adaları’nda etnolojik çalışmalarını sürdürdü.

1925’te Harvard Üniversitesi’nden doktorasını alan Linton 1927’ye değin süren, Madagaskar’ı ve Doğu Afrika’yı kapsayan bir geziye çıktı. Bu gezinin sonucunda, The Tanala, A Hill Tribe of Madagascar (“Tanala, Madagaskar’da Bir Tepe Kabilesi”) adlı kitabını yayımladı. 1934 yazında Antropoloji Laboratuvarı’nca Oklahoma’daki Comanche Kızılderilile-ri’ni incelemek üzere düzenlenen geziye katıldı. 1928-1937 arasında Wisconsin Üniversitesi’nde, 1937-1953 arasında Yale Universitesi’nde antropoloji profesörü olarak dersler verdi. 1946’da Amerikan Antropoloji Derneği’nin başkanlığına seçildi. 1951 ’de Ulusal Bilimler Akademisi’ne girdi.

1936’da yayımladığı ve en önemli kuramsal yapıtı sayılan The Study of Man’ de (“İnsanın İncelenmesi”) antropoloji, psikoloji ve sosyoloji kuramlarından yararlanarak insan kültürü üzerine bir bireşime vardı. Belirli toplumsal çevrelerde bireyler arasındaki etkileşimi ayrıntılarıyla inceledi. Kültürü bireylerin öğrendikleri ve paylaştıkları davranışların bir bütünü, bir toplumun tüm yaşam biçimi olarak tanımladı. Linton toplumu oluşturan ayrı ve bütünleyici öğeleri değerlendirebilmek için statü ve rol kavramlarını geliştirdi. Statüyü bireyin toplumdaki yeri, yani hak ve görevlerinin tümü, rolü de bir statüdeki davranışların dinamik yönü, yani hak ve görevlerin eyleme geçirilmesi1 olarak tanımladı. Bu yapıtıyla Linton, birey ve kültürel sistem arasındaki bağı kuracak bir davranış kuramının temellerini oluşturdu. Yapıtlarını antropoloji öğrenimi görmeyen kişilerin de anlayacağı biçimde yazdı.

1937’de Columbia Üniversitesi’nde antropolog ve psikanalist Abram Kardiner’la (1917) birlikte bireyin kişiliği ve toplum arasındaki ilişkinin doğasıyla ilgili çalışmalar yaptı. The Psychological Frontiers of Society (“Toplumun Psikolojik Sınırları”) adlı ortak yapıtta Kardiner’ın “temel kişilik” kavramını etnog-rafik çözümlemelerle geliştirdi. 1945’te yayımladığı The Cultural Background of Personality (“Kişiliğin Kültürel Temeli”) adlı ünlü yapıtında, Kardiner’ın temel kişilik konusundaki psikanalitik yaklaşımını eleştirdi. Temel kişiliğin oluşumunda toplumsal rolün önemine dikkat çekerek, “statü kişilikleri” kavramını geliştirdi. Statü kişiliklerini standartlaşmış kültürel rollerin oluşturduğunu ileri sürdü. Bir gruptaki statü kişiliklerinin ortak öğelerinin o kültürün “temel kişilik” tipi olarak değerlendirilebileceğini söyledi. 1955’te yayımlanan The Tree of Culture (“Kültür Ağacı”) adlı yapıtında insanın kökenlerini inceledi ve maymunlardan başlayarak insanın biyolojik gelişiminin kültürel davranışlarla ilişkisini kurmaya çalıştı.

Linton çok çeşitli bölgelere yaptığı gezilerle ve çalışmalarıyla Batı uygarlığının dışındaki diğer kültürlerin tanınmasına ve öğrenilmesine katkıda bulunmuş, bazı kültürlerin ilkel olarak tanımlanmasına ve diğer uygarlıklardan ayrı incelenmesine karşı çıkmış, kültürel antropolojinin birbirinden ayrı çalışma alanlarının birleştirilmesi için çaba göstermiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): The Tanala, A Hill Tribe of Madagascar, 1933, (“Tanala, Madagaskar’da Bir Tepe Kabilesi”), The Study of Man, 1936, (“İnsanın İncelenmesi”), The Cultural Background of Personality, 1945, (“Kişiliğin Kültürel Temeli”), The Psychological Frontiers of Society (A.Kardiner, Cora Du Bois, J. West ile) 1945, (“Toplumun Psikolojik Sınırları”); The Tree of Culture, (ö.s.), 1955, (“Kültür Ağacı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler