Filozof Biyografileri

Ralph Dahrendorf Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DAHRENDORF, Ralph (1929 – 17 Haziran 2009)

Alman, sosyolog. Sanayi toplumlarmdaki sınıf çatışmaları konusunda özgün görüşler ileri sürmüştür.

1 Mayıs 1929’da Hamburg’da doğdu. Hamburg Üniversitesi’nde eğitimini tamamladı. London School of Economics’de doktora yaptı. Anti-faşist çalışmaları nedeniyle 1944-1945 yıllarında bir Nazi toplama kampında tutuklu kaldı. 1958’de Hamburg Universitesi’nde sosyoloji profesörü oldu. 1960’ta Tübingen, 1964-1966 arasında da Constance Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1967’de Hür Demokrat Parti’ ye girdi. 1969-1970 yıllarında Federal Almanya Cumhuriyeti parlamentosu (Bundestag) üyesiydi. 1974’te London School of Economics’in müdürü oldu.

Dahrendorf, toplumun uyumlu ve bütünleşmiş bir varlık olduğunu ileri sürenlere karşı, toplumun birbirleriyle çatışan birim ve öğelerden kurulu olduğunu savunan çatışma modellerinin temsilcilerindendir. Bu modelin savunucuları, toplumsal değişmenin çatışan öğelerin itici gücü ile ortaya çıktığını ileri sürmektedir. Çatışma modeline göre, toplumdaki çeşitli birimlerin birbiriyle çatışmaları, toplumun doğal bir niteliğidir.

Dahrendorf, 1957’de yayımlanan Soziale Klassen und Klassenkonflikt in der industriellen Gesellschaft (“Sanayi Toplumunda Sınıf ve Sınıf Çatışması”) adlı yapıtında sanayi topiumlarmdaki sınıf olgusu ve sınıf çatışmaları sorununu ele almıştır. Marx’ın burjuvazi ve proletarya olarak ele aldığı sınıfları, yöneten ve yönetilenler olarak ortaya koyan Dahrendorf, çağdaş sanayi toplumlarmda, firma sahipliği ile firma yöneticiliğinin birbirinden ayrılması sonucu burjuva sınıfının mülk sahipleri ve yöneticiler olarak ikiye ayrıldığını ileri sürmektedir. Bu bölünme sonucu, mülk sahibi olmayan yöneticiler, bir ara katman olarak çalışanlarla daha kolay ilişki kurmaya başlamışlardır. Öte yandan sanayi toplumlarmda, nitelikli, yarı nitelikli uzman ve düz işçi olarak üç gruba bölünenlerin yanı sıra, ücretli olarak çalışan ve Dahrendorf’un beyaz yakalı işçiler olarak adlandırdığı bir yeni orta sınıf bulunmaktadır. Bu sınıf bir yandan yönetici sınıfın uzantısı, öte yandan da sınırlı geliri ve bir yöneticinin yönetimi altında çalışma zorunluğu nedeniyle işçi sınıfının bir parçasıdır. Dahrendorf, bu yeni orta sınıfı kendi içinde de ikiye ayırmaktadır. Bürokratları yönetici sınıfın bir parçası, beyaz yakalı işçiler olarak adlandırdığı teknokratları ise işçi sınıfının bir uzantısı olarak ele almaktadır.

İlgili Makaleler