Tarihi Şahsiyetler

Ralph Bunche Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BUNCHE, Ralph (1904-1971)

ABD’li sosyolog ve diplomat. Birleşmiş Milletler’in kuruluş döneminde önemli görevler yapmıştır.

Ralph Johnson Bunche, 7 Ağustos 1904’te Michigan Eyaleti’nde Detroit’te doğdu, 9 Aralık 1971’de New York’da öldü. Anne ve babasının 13 yaşındayken ölmesinden sonra, kızkardeşiyle Los Angeles’da-ki anneannesinin yanında büyüdü. California Üniversitesi’ni 1927’de bitirdi. 1928’de yüksek lisans eğitimini Harvard Üniversitesi’nde tamamladı. 1934’te yönetim ve uluslararası ilişkiler konusunda doktora yaptı. Doktora tezi, sosyal bilimler dalında o yılın en iyi tezi seçilerek Tappan Ödülü’nü kazandı. Bu arada Fransız Batı Afrikası’na giderek Fransız mandası altındaki Togo ile Dahomey’deki sömürge yönetimlerini karşılaştıran bir çalışma yaptı. Daha sonra Northsvestern Üniversitesi’nde, London School of Economics’de ve Cape Town Üniversitesi’nde antropoloji dalında araştırmalarda bulundu.

Bunche, 1928’den 1942’ye dek Howard Üniversitesi’nde kurduğu sosyal bilimler bölümünde görev aldı. 1937’den sonra bölüm başkanlığına getirildi. 1938’de profesör oldu. 1938-1940 arasında İsveçli sosyolog Gunnar Myrdal’ın ABD’de ırk sorunuyla ilgili çalışmasında büyük katkısı oldu, bu çalışma An American Dilemma in 1944, (“1944’te Bir Amerikan İkilemi”) adıyla yayımlandı.

II.Dünya Savaşı’nda ABD Stratejik Hizmetler Bürosu’nda Afrika ve Uzak Doğu sorunlarını incelemek ve değerlendirmekle görevlendirildi. 1944’te Dışişleri Bakanlığı’nda Bağımsız Bölge işleri Bölümü’ nün başına geçti. Birleşmiş Milletler’in kurulması için yapılan çalışmalara katıldı. 1945 San Francisco Konferansında Vesayet Komisyonu ile ilgili maddeleri kaleme aldı. 1947’de BM Genel Sekreterliği’nce, ülkelere, siyasi bağımsızlıklarını tam olarak kazanın-caya kadar, yol göstermeyi amaçlayan Vesayet Komisyonu’nun başına getirildi.

İlgili Makaleler