Edebi Şahsiyetler

Rainer Maria Rilke Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

RILKE, Rainer Maria (1875-1926)

Alman, şair. Şiirleri kadar, çağdaş Alman romanının öncüsü sayılan Malte Laurids Brigge’nin Notları adlı özgün düzyazı yapıtıyla da ünlüdür.

4 Aralık 1875’te Prag’da doğdu, 29 Aralık 1926’da İsviçre’de Montreux yakınlarındaki Val Mont’da öldü. Alman kökenli olan babası Joseph Rilke bir çiftçi ailesinden geliyordu. Annesi Sophie ise Praglı soylu bir ailedendi. Çok hırslı ve kaprisli bir kadın olan annesi, Rilke’yi kendi özlemleri doğrultusunda yetiştirmek istedi. Evlilikte uğradığı düş kırıklığı sonucu tüm sevgisini oğluna verdi, altı yaşına değin onu kız gibi giydirdi. Annesinin bu tutumu zayıf ve ince ruhlu Rilke’nin kadınlarla ve insanlarla olan ilişkilerini etkiledi. Şiirlerinde çocukluğunu bir yandan içtenlikle, bir yandan korku çağrışımlarıyla işlemesine neden oldu. Rilke ailesinin isteğiyle askeri okula girdiyse de vücutça zayıf olduğu için buradan ayrılmak zorunda kaldı. 1892-1895 arasında özel öğrenim görerek liseyi bitirdi. İlk şiirlerini Leben und Lie der (“Yaşam ve Şarkılar”) adıyla bu yıllarda yayımladı. Bir yandan da Prag’da edebiyat ve sanat tarihi okudu.

1896 sonbaharında Münih’e gitti, orada Lou Andreas-Salome ile tanıştı. Rilke’den on dört yaş büyük olan bu kadrna daha önce de Alman düşünür Nietzsche âşık olmuş, ama karşılık görmemişti. Rilke’nin sanatçı kişiliğinin oluşmasında Lou’nun etkisi büyük oldu. Birlikte 1897’de Berlin’e, 1898’de Floransa’ya, 1899’da Rusya’ ya gittiler. Rusya’da Tolstoy tarafından karşılanması, ressam Pasternak’la tanışması, Kremlin’de tanık olduğu Ortodoks Paskalya yortusu ve Rus halkının içten dindarlığı Rilke üzerinde önemli izler bıraktı. Bu ülkenin etkisi Stundenbuch (“ Saatler Kitab ı ”) adlı şiir ki tabına da yansımıştır.

İlgili Makaleler