Filozof Biyografileri

Rabindranath Tagore Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TAGORE, Rabindranat (1861-1941)

Hintli şair, romancı, oyun yazarı, filozof, ressam ve müzikçi. Geleneksel Hint şiirinin son büyük temsilcisidir.

7 Mayıs 1861’de Kalküta’da doğdu, 7 Ağustos 1941’de aynı kentte öldü. Çok sayıda ressam, müzikçi, şair ve din adamı yetiştirmiş geniş bir Brahman ailesinin on dört çocuğunun en küçüğüydü. Babası Debendranat Tagore (1817-1905), Brahmo Samaj (Tanrının Evi) adını alan ve Hindu dinini putperestlikten arındırarak tektanrıcı bir temelde yeniden kurmaya çalışan bir din akımının önderlerindendi. Rabindranat Tagore derin panteist (tüm tanrıcı) inançlara sahip aynı zamanda da Batı kültürüne açık bir aile ortamında büyüdü. Çok küçük yaştan başlayarak, özel öğretmenlerce katı bir disiplin içinde yetiştirildi. On bir yaşında babasından Sanskritçe, İngilizce ve eski kutsal Hindu metinlerini öğrendi.

Küçük yaşta şiir yazmaya başladı. Ağabeylerinin düzenlediği ulusal bir kültür şenliğinde şiirlerini okuduğunda henüz on dört yaşındaydı. 1878’de hukuk öğrenimi için İngiltere’ye gitti. Orada geçirdiği iki yıl, Batı kültürüyle yakından tanışmasında etkili oldu. Hindistan’a döndükten sonra şiir ve şarkılarını yayımlamaya başladı. 1891’de, babasının ısrarı üzerine, Şileida ve Saiyadpur’daki aile mülklerinin yönetimini üstlendi. Bu ona, bu kırsal bölgelerin halk sanatlarını, şiir ve şarkılarını öğrenme olanağını verdi. Köylülerin yoksulluk ve geri kalmışlıklarından oldukça etkilendi. Aynı yıllarda toplumsal ve siyasal sorunlara olan ilgisi artmıştı. 19Ql’de Bolpur yakınlarındaki Santiniketan’da bir okul kurdu. Burada, geleneksel katı kuralların sınırlamalarından uzak, doğayla doğrudan ilişkiyi temel alan özgür bir ortam içinde bir eğitim programı oluşturmayı denedi.

Asya’nın ve giderek de tüm dünya uluslarının birliğine duyduğu özlem ve dünya üstündeki çeşitli halkların gelenek ve göreneklerini tanıma isteği onu birçok ülkeyi gezmeye itti. Japonya, Çin, Malaya, Endonezya, Avrupa ülkeleri ve ABD’ye gitti. 1912’de İngiltere’de W.B.Yeats ve E. Pound ile tanıştı. Her iki şair de bu Doğulu şairin dinsel lirik şiirlerini büyük bir hayranlıkla karşıladılar. 1910’da kendi ülkesinde Bengal dilinde yayımlanan Gitanjali adlı şiir kitabı İngilizce’ye çevrilerek Yeats’in önsözüyle İngiltere’de yayımlandı.