Nedir ?

Rabdomiyoliz Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Hakkında Bilgi

Rabdomiyoliz, kas dokusundaki hasar (lizis) nedeniyle, iskelet kası dokusunda (rabdomyo) meydana gelen ani bozulmadır. Kas hasarı fiziksel (çarpışma sonrası yaralanma gibi), kimyasal veya biyolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Kaslardaki tahribat, hasarlı kas hücrelerinin bozulma ürünlerinin kana karışmasına sebep olur. Bunlardan miyoglobin (bir protein) gibi bazıları böbrekler için zararlıdır ve akut böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Gerektiğinde intravenöz sıvı ve diyaliz veya hemofiltrasyon ile tedavi uygulanır.

Rabdomiyoliz ve komplikasyonları bomba ve deprem gibi felaktler geçirmiş insanlar için büyük problemdir. Hastalık ve hastalığın mekanizması ilk kez 1941’de the Blitz of London’da açıklandı.

Belirtiler ve semptomlar

Çoğu durumda rabdomiyoliz kas yaralanması veya tutulması veya dış sebepler (ilaç tedavisi veya zehirlenme gibi) sonucunda gelişir. Yine de sebep her zaman için doğrudan belirgin olmaz. Acı, hassasiyet, güçsüzlük ve ödem (şişme) bulunabilir. Şişme ani bir şekilde olursa, kandaki sıvı miktarındaki düşüşe bağlı olarak, düşük kan basıncı ve şok görülebilir. Diğer semptomlar spesifik değildir ve kas hücrelerindeki yıkımından veya yıkıma sebep olan durumdan kaynaklanabilirler.

Şişme sonucu nadiren kompartman sendromu olabilir. Aynı fasiyal kompartmandaki çevreleyen dokulardaki şişmiş kasın basıncı vücudun bu parçasının işlevini kaybetmesine sebep olur. Bu komplikasyonun semptomları kan akışındaki düşüş, algılamada düşüş veya etkilenen organdaki acıyı içerir.

İlgili Makaleler