WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Ra Güneş Tanrısı (Mısır Mitolojisi) – Sosyolojisi.com
Mitoloji

Ra Güneş Tanrısı (Mısır Mitolojisi)

Ra  (Güneş Tanrısı)

mitoloji-2/ra misir tanrisi Ra, Eski Mısır  Mitolojisi’nin  en önemli tanrılardan biriydi. Her şeyin başlangıcıydı, ölümsüzlük tanrısı, yeryüzü ve gökyüzünün yaratıcısı. Ra aynı zamanda kendi kendisini  yaratan ilk canlı varlık olduğuna inanılırdı. Ra ya da Re, bütün Mısır  tanrılarının içinde en önemlisiydi. Başlangıçta sadece engin okyanus ‘Nun’ vardı.

Ra, Mısır mitolojisinde güneş tanrısıdır. Kutsal merkezi Heliopolis’dir. Genellikle başında bir disk bulunan şahin kafalı insan biçiminde canlandırılmıştır. Eski tanrı Atum’la bir tutularak; IV. sülale döneminde devlet tanrısı olmuştur.

Kefren’den başlayarak firavunlar, onun soyundan geldiklerini ilan etmişlerdir.

Ra daha sonra Horus’u da kapsamış ve Ra-Horakhty (ya da Ra-Horus) ismini almıştır.

Güneş Ra’nın sembolüdür; tüm vücudunu ya da gözünü temsil eder. Ra’nın sembolleri güneş sembolleridir, Phoenix’e benzer bir özelliği vardır; her sabah ateşlerin içinden tekrar doğar. E.A. Wallis Budge’a göre; Ra Mısır’ın tek tanrısı (monteizm) idi. Diğer tüm tanrılar ve tanrıçalar; Ra’nın parçalarını oluşturuyordu.


Ra’nın Tanrılığı

(M.Ö. 2400); ulusal bir tanrılığa ulaştı, ve daha sonra Amun ile birleşip Amun-Ra’yı oluşturdu. Ra diğer tanrılardan daha köklü bir yapıya sahip olduğundan çoğu olaylarda diğer tanrılara emir verdiği ve yönetici olduğu vurgulanmaktadır.Amun-Ra en güçlü tanrıydı ve Mısır’ı bir teokrasi’ye çevirdi. Sonraki zamanlarda; yeryüzü tanrısı Atum Güneş’i batıran tanrı olduğuna inanıldığı için; Ra’nın güneş battıktan sonraki haliydi. Khepri; güneşi gökyüzünde hareket ettiren tanrı; zamanla Ra’nın bir parçası oldu; Ra’yı doğan güneş kıldı.

Amon-Ra’nın kimliği Yunan ve Roma Mitolojilerinde Jupiter ile birleşmiş; Zeus’un şehri Diospolis; Thebes’a adanmıştı. M.Ö. 14’üncü yüzyıla kadar aynı şekilde varolan Ra; Akhenaten zamanında Aten tek tanrısına inanış geçtiğinde tek tanrılığını yitirdi.

Ancak; Ra her zaman tek tanrı olarak görülüyordu. Ra’ya İlahi (M.Ö. 1370), panteizm doğasında; Ra’nın gelen çoktanrıcılıkla olan savaşını anlatıyordu. İçinde birçok tanrı’nın ayrı bir tanrı olarak değil de; Ra’nın bir parçası olarak varolduğunu anlatıyordu. Örnek olarak:

“Şükürler olsun o Ra’ya; Gücü yaratan, Ament’in alışkanlıklarının içine giren; bakın Temu’nun vücuduna.”
“Şükürler olsun o Ra’ya. Gücü yaratan, Anubis’in gizli yerlerine giren, bakın Khepera’nın vücuduna.”


Hathor ve Ra

Tanrıça Hathor ve Ra bir zamanlar kavga ederler, ve Hathor Mısır’ı terkeder. Ra hemen O’nu özlediğini anlar; ama Hathor dişi bir aslan’a dönüşmüştür ve kendisine yaklaşan her insan ve tanrıyı yokeder. Bu Hathor-Sekhmet tanrıçalarının da özelliğini belirler. Daha sonrasında; Thoth; Hathor’a bir şişe iksir hazırlar ve sonra tekrardan Hathor’a dönüşür.

Popüler kültürde Ra

  • * Norveçli kaşif ve antropolojist Thor Heyerdahl; Ra ve Ra II isimli iki saltanat kayığı yaparak; eski Mısırlıların Amerika’ya gidebileceğini ispatladı. 17 Mayıs 1970 tarihinde; Heyerdahl Fas’dan yola çıkarak; Atlantik Okyanusu’nu geçti ve Orta Amerika’ya vardı.
  • * Jazz sanatçısı, Sun Ra, ismini Ra’dan almaktadır.
  • * Iron Maiden’in 1984 yılındaki albümü Powerslave’de Ra’nın gözü albüm kapağında gözükmektedir, ve aynı isimde bir şarkısı da mevcuttur.
  • * Utupia 1977 yılında RA isimli albüm yapmıştır.
  • * Angel isimli televizyon dizisinde; 4’üncü sezonda Ra-Tet isimli şeytani bir grup Ra’dan esinlenmiştir.
  • * 1994 yılında gösterilen Stargate; Ra’yı Dünya’ya uğramış bir uzaylı olarak göstermektedir. (Akabinde Stargate SG-1 isimli televizyon dizisi de başlamıştır)
  • * Yu-Gi-Oh! tarafından; Mısır tanrıları oyun kartlarında bulunmaktadır.
  • * Ra Age of Mythology isimli oyunda da bulunmaktadır.
  • * NBA oyuncusu Rasheed Wallace, vücudunda Ra dövmesi bulunur.
  • * Las Vegas’daki Luxor isimli otelde; Ra isimli bir gece klubü vardır.

Dip Not: Ra’nın kökeninin her ne kadar kayıp Mu Kıtasına dayandığı yönünde bilgiler varsa da şimdilik Mısır Güneş Tanrısı olduğu kabul ediliyor.

…”Ra” sözcüğü güneş anlamına gelirdi ki, daire ile ifade edilen güneş sembolü, bir ad ve sıfat vermek istemedikleri, “O” diye hitap ettikleri Tek Tanrı’yı simgelemede kullanılırdı; Mu imparatoru da “Mu’nun güneşi” anlamında Ra-Mu adıyla ifade edilirdi. Ra sözcüğü sonradan diğer kıtalara ve Atlantis yoluyla Mısır’a da taşınmıştır.