Tarihi Şahsiyetler

Publius Clodius Pulcher Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

CLODIUS, Publius (İÖ 93-52)

Romalı siyaset adamı. Cicero’ya karşı Caesar’ı destekledi.

İÖ 93’te doğdu, İÖ 18 Öcak 52’de öldü. Claudia adlı bir patrici aileden geliyordu. Pulcher sanıyla da anıldı. Akrabası Kilikya ve Asya eyaletleri valisi Lucullus’un (Licinius) Pontus Kralı Mitridates’le yaptığı savaşa katıldı. İÖ 68-67’de askeri birlikler arasındaki bir ayaklanmada kışkırtıcı rol oynadı.

İÖ Aralık 62’de Caesar’m sarayında yapılan, erkeklerin katılmadığı, geleneksel Bona Dea törenlerine kadın kılığında katıldığı için fuhuşla suçlanarak senatoda yargılandı. Caesar’m karısı Pompeıa’vı boşamasına neden olan bu olayda, Cicero bulduğu tanıklarla Clodius’un suçluluğunu kanıtlamaya çalıştı. Ancak o tarihte Roma’da olmadığını iddia eden Clodius aklanmayı başardı. Clodius bu olayın ardından Cicero’ya düşman oldu.

Soylu bir aileden geldiği halde halk tribünü seçilebilmek için İÖ 59’da bir pleb aileye evlatlık oldu. Bu sırada Galya seferine çıkacak olan Caesar yokluğunda Cicero’nun senatoyu etkisi altına almasından çekiniyor ve onu Roma’dan uzaklaştırmanın yollarını arıyordu. Bu nedenle Cicero’nun hasmı olan Clodius’un İÖ 58’de halk tribünü seçilmesine yardımcı oldu.

Clodius tribün seçildikten sonra ilk iş olarak vatandaşları halkın onayını almaksızın ölüme mahkûm edenlerin sürgün edilmesine ilişkin bir yasa önerdi. Cicero bu yasanın Catilina ayaklanmalarına ilişkin tavrı nedeniyle kendisine yöneleceğini anlayarak, kendi isteğiyle Makedonya’ya sürgüne gitti.

Clodius Caesar’ın Galya’da bulunduğu dönemde Azatlı kölelerden oluşturduğu güçlerinin de katkısıyla Roma’daki siyasi yapıya egemen olmava çalıştı. Caesar’dan hoşnut olmayan optimatların (memur soyluların) Pompeius’a yanaşmalarını engelledi. Buna karşı soylular da İÖ 57’de halk tribünü Annius Milo’nun başında bulunduğu bir direnme gücü oluşturdular. Bu iki grup arasındaki mücadele Roma’da voğun bir karmaşa dönemini beraberinde getirdi. İÖ 53’te Crassus’un ölümüyle triumvirlik bozulunca karmaşa daha da arttı ve o yıl devlet görevlilerinin seçimleri yapılamadı. Clodius Via Appia yolu üzerindeki bir çarpışmada Annius Milo’nun güçleri tarafından öldürüldü. İÖ Şubat 52’de de Pompeius tek başına konsül (Consul sine Collepa) seçildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler