Tarihi Şahsiyetler

Prof. Dr. Albert Eckstein Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Freiburg Üniversitesi’nde çalıştığı yıllarda çocuklarda tiroit bezi hastalıkları, raşitizmin vitaminle tedavisi, ürogenital sistem (boşaltım-üreme sistemi) hastalıkları üstüne araştırmalar yapan Eckstein, Düs-seldorf’taki çalışmalarında tam olgunlaşmadan doğmuş (prematüre) çocukların fizyolojisini ve çiçek aşısından sonra görülen ansefalit (beyin yangısı) olgularını araştırdı.

Türkiye’ye geldikten sonra ilk çalışmalarını noma üzerinde, yoğunlaştırdı. Beslenme yetersizliği ya da ağır enfeksiyon hastalıkları sonucunda çocuklarda, kangrenleşmiş ağız iltihabı biçiminde ortaya çıkan bu hastalığın başka ülkelere oranla Türkiye’de daha sık görüldüğüne ve bu olgunun büyük bir olasılıkla yüksek düzeydeki sıtma olayıyla ilintili olduğuna dikkati çekerek, nomalı çocuklarda ölüm oranının yarı yarıya azalmasını sağlayacak yeni bir antibiyotik tedavisini başlattı. Daha sonra çocuk sıtması ve doğuştan (konjenital) sıtma üzerinde yoğun çalışmalar yaptı. Türkiye’de bulunduğu sürece, Ankara dışındaki kent ve köylerde de medikososyal sorunlarla ilgilenen Eckstein, bu araştırmalarının sonuçlarını Türkçe olarak yayımladığı birkaç kitapta toplamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Noma, 1939; Çocuk Neşvünema, Tegaddi ve Metabolizmasının Fizyoloji ve Patolojisi, 1941; Türkiye’de Çocuk Hastalıkları ve Çocukların Korunması Problemleri, 1947.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler