Dünya Edebiyatı

Polisiye Romanı Nedir, Özellikleri, Yazarları, Tarihi, Hakkında Bilgi

Sıradan okurların yanı sıra, kimi seçkin yazarların, düşünür ve sanatçıların da ilgisini çeken polis romanı 19. yy’ın ikinci yansında, sanayileşme, kentleşme ve kitle kültürlerinin oluşması döneminde ortaya çıkmıştır. Bu türün “klasik” örnekleri ise 20. yy başlannda verilmiştir. Polis romanının babası sayılan Edgar Allan Poe, bilinçli olarak polis romanı yazmaktan çok, insan imgeleminin birtakım uç örneklerini verdiği gerilim ve merak dolu öyküleriyle bu türün ilk yazarlanndan olmuştur. Yarattığı Auguste Dupin tipi, profesyonel bir dedektif değildir. Onu, temel önermeler üzerinde kurduğu mantık dizileriyle sonuca giden pratik bir felsefeci saymak daha doğrudur. Kentlerdeki zenginlik birikiminin doğal bir sonucu sayılabilecek soygunlar, cinayetler vb.bu ve daha sonraki dönemlerde polis romanına toplumsal tabam sağlarken, imgelemi temel alan romantik edebiyat bu türe bir çeşit saygınlık da kazandırmıştır.

Polis romanının popüler bir tür niteliği kazandığı 19. yy sonlan ve 20. yy başlannın en önemli yazarlanndan biri Arthur Conan Doyle’dur. ince mantık oyunları ve güçlü akıl yürütme yeteneği ile en karmaşık olaylan çözen Şerlok Holmes’in yaratıcısı olan Doyle, merak ve gerilimi bütünüyle zihinsel süreçler üzerine kuran bir polis romanı türünün en yetkin örneklerini vermiştir. Kibirliliği, ince zevki, kadınlara güvenmeyişi ve opera düşkünlüğüyle aynntılara inilerek çizilmiş Holmes ile saf ama iyi kalpli ve sadık arkadaşı Watson, yalnızca polis romanı türünün değil, tüm Ingiliz edebiyatının en popüler karakterleri arasına girmişlerdir. Aynı dönemde, dedektif Reeder tipinin yaratıcısı olan Edgar Wallace ‘ın romanları, karmaşık olay örgüleri ve gerilimli düğümleriyle polis romanının klasik örnekleri arasında yer almıştır.

Polis romanı kraliçesi, hiç kuşkusuz Agatha Christie’dir. 1920’lerden başlayarak birbiri ardına gerilim dolu, mantıkla örülü, oluşturduktan ortam açısından eşsiz romanlar yazmış, bunlarda çevre olarak genellikle düşkün İngiliz aristokrasisini almıştır. Romanların çoğu bu sınıftan irısanlann miras gibi nedenlerle işledikleri cinayetleri konu edinir. Agatha Christie’nin yapıtlannm en ilginç yanı ise, bu sınıfın işlediği suçlan, Ingiltere’de yaşayan bir yabancının, bir Belçikalı olduğu için küçümsenmek-ten bir türlü kurtulamayan dedektif Hercule Poirot’nun ortaya çıkarmasıdır.

İlgili Makaleler