Edebi Şahsiyetler

Pietro Lorenzetti – Ambrogio Lorenzetti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LORENZETTİ, Pietro (1280 P-1348) Ambrogio (? -1348)

İtalyan, ressam kardeşler. Yapıtlarında Siena ve Floransa okullarının özelliklerini birleştirmişlerdir.

Pietro Lorenzetti’nin Siena’da doğduğu, aynı kentte öldüğü sanılmaktadır. Giotto ve Duccio’nun öğrencisi oldu. Siena, Floransa, Piza, Pitora ve Arezzo’da bulundu. Bilinen en eski yapıtı 1320’de yaptığı Arezzo’da Santa Maria della Pieve Kilisesindeki mihrap arkalığıdır.

Ambrogio Lorenzetti’nin Siena’da doğduğu, aynı kentte öldüğü sanılmaktadır. 1314-1348 arasında etkinlik gösterdi. Bu dönemde yaptığı, onun olduğu kanıtlanabilmiş beş yapıtı vardır. Sienalı ressam Starnina’nın öğrencisiydi. Siena’dan başka Floransa ve Cortona’da çalıştı. Siena’da 1337-1339 arasında dekorasyonunda çalıştığı Palazzo Pubblico’da yaptığı duvar resimleri sanatının doruk noktası sayılır. İki kardeşten 1348’den sonra söz edilmemesi nedeniyle her ikisinin de o yıllarda veba salgınında öldükleri sanılmaktadır.

Lorenzettiler resimlerinde erken Siena ustalarının renk uyumları ve anlatımcı desenleri ile Pisano ve Giotto’nun gerçekçiliğini birleştirmişlerdir. Floransa resminden ise hacimlere önem vermeyi ve heykelsi yalınlığı almışlardır. Pietro erken dönem fresklerinde Giotto’dan etkilenmiş, daha sonraki çalışmalarında ise Siena sanatına yeni bir anıtsallık getirmiştir. Ambrogio, Palazzo Pubblico’daki dört büyük freskinde Orta Çağ’m alegorilerini somut bir dille işlemiştir. Bu resimler onun Aristoteles felsefesinin izleyicisi olduğunu gösterir. Klasik anlayışla betimlenmiş olan figürler incelik ve yaşam doludur. Bu yapıtlar Siena Okulu’nun en olgun örnekleri arasında sayılır.

Lorenzetti kardeşler, Giotto’nun kompozisyon konusundaki yetkinliğine en çok yaklaşan Sienalı sanatçılar olmuşlardır. Üsluplarının birbirine çok benzemesine karşın, Ambrogio daha klasik nitelikli, Pietro ise anlatımcı eğilimlidir.

•    YAPITLAR (başlıca): Pietro Lorenzetti: Mihrap Arkalığı, 1320, Santa Maria della Pieve Kilisesi, Arezzo, İtalya; Isa’nın Acılan fresk dizisi, ykş. 1320-1330, Aşağı San Francesco Kilisesi, Assisi, İtalya; Karmelitler Kilisesi mihrap arkalığı, 1329, Pinakotek, Siena, İtalya. Ambrogio Lorenzetti: Madonna ve Çocuk, 1319, Brera Müzesi, Milano; Palazzo Puhhlico freskleri, 1338-1339, Siena, İtalya; Tapmakta Sunuş, 1342, Uffizi Galerisi, Floransa; Meryem’e Müjde, 1344, Pinakotek, Siena, İtalya.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler