Edebi Şahsiyetler

Pietro Locatelli Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LOCATELLI, Pietro (1695-1764)

İtalyan, kemancı ve besteci. Kemanda teknik ustalığı öne çıkarmıştır.

3 Eylül 1695’te Bergamo’da doğdu, 30 Mart 1764’te Amsterdam’da öldü. Küçük yaşta Roma’ya giderek Corelli’nin öğrencisi olması dışında, yaşamının ilk dönemiyle ilgili bilgi yoktur. Corelli’yle çalışmasının ardından konser kemancısı olarak Avrupa’nın birçok ülkesini dolaştı ve ünlendi. 1721 dolaylarında yerleştiği Aııısterdam’da, 12 Konçerto Grosso yayımladı. Düzenli olarak konserler verdi ve bestecilik çalışmalarını sürdürdü.

Döneminin önde gelen keman virtüözlerinden olan Locatelli, bu çalgının tekniğinin gelişmesinde rol oynamış, bu yönüyle Paganini’ye dek uzanan yaygın bir etkisi olmuştur. Kemanda yayın aynı anda iki tel üstünde kullanılması ve çok yüksek tonların çalınması, özellikle ustalaştığı tekniklerdi. Locatelli’nin kemandaki bu ustalığı, besteciliğini bir ölçüde olumsuz yönde etkilemiştir. Yapıtlarından capriccio’lan ve etüdleri, daha çok bir teknik ustalık gösterisi sunmak amacıyla yazılmıştır ve müzik değeri yüksek sayılamayacak aşırılıklarla doludur. Buna karşılık, sonatları ve konçertoları incelikle işlenmiş, duygulu bölümler içeren başarılı yapıtlardır.

•    YAPITLAR (başlıca): 12 Konçerto Grosso, 1721; Flüt Sonatları, 1732; L’arte delviolino, 1733, (Keman Sanatı); 6 Konçerto, 1735; 6 Üçlü Sonat, 1737; Sonat, 1737, solo keman için; 6 Dörtlü Konçerto, 1741; Üçlüler, 1741, iki keman ve sürekli bas için.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler