Edebi Şahsiyetler

Pieter de Hooch Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Hooch’un ilk dönem resimleri, kışlada ya da bir tavernada eğlenen, iskambil oynayan, hazırlık yapan askerleri gösteren, karmaşık ve dağınık kompozisyonlardır. Bu resimler, çağdaşı olan ressamların, özellikle Carel Fabritius (1622-1654) ve Vermeer’in üsluplarıyla ortak özellikler taşır, ikinci dönem çalışmaları ise, Delft’te yaptığı ve sanatının asıl özelliğini yansıtan resimlerdir. Bunların çoğunda iki ya da daha çok sayıda figürü, özellikle de yanlarında çocukları ve hizmetçileriyle kadınları günlük yaşantıları içinde göstermiştir.

Ev içlerini, sokaktan uzak bahçe ve alanları resimlerken büyük bir ustalıkla güçlü bir mekân duygusu ve şaşırtıcı bir ışık etkisi elde etmiştir.

1860-1870 arasında Amsterdam’da yaptığı üçüncü dönem resimlerinde ise zengin müşterilerini memnun etmek için daha geçerli ve aranır konulara yönelmiştir. Bu tablolarındaki iç mekânlar daha süslü, ayrıntılı, giysiler daha ağır ve zengindir. Şövalyeler, ev köpekleri ve müzikli partilerle başka bir yaşam biçimini ele almıştır. Ama onun en önemli yapıtları Delft’te yaptığı resimlerdir.

• YAPITLAR (başlıca): Tavla. Oynayanlar, ykş.1653, Ulusal Galeri, Londra; Taverna İçi, 1658, Kraliyet Koleksiyonu, Londra; İskambil Oynayanlar, 1658, Buckingham Sarayı, Londra; Delft’te Bir Evin Avlusu, 1658, Ulusal Galeri, Londra, Kiler, ykş. 1658, Rijk Müzesi, Amsterdam; Anne, 1659-1660, Dahlem Müzesi, Berlin; Beşik Yanında Bir Anne, ykş. 1659-1660, Prusya Kültür Hâzineleri Devlet Müzesi, Berlin; Çarşaf Dolabında, 1663, Rijk Müzesi, Amsterdam.

• KAYNAKLAR: C.H.C.Baker, Pieter de Hooch, 1925; A.de Rudder, Pieter de Hooch et son oeuvre, 1914; W.R.Valentiner, Pieter de Hooch, 1929.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler