Tarihi Şahsiyetler

Pierre Trudeau Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

TRUDEAU, Pierre Elliott (1919)

Kanadalı devlet adamı. Uzun yıllar başbakanlık yapmıştır.

18 Ekim 1919’da Montreal’de doğdu. Babası avukattı. Montreal Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi görerek 1943’te Quebec barosuna kabul edildi. Ardından, Harvard Üniversitesi’nden lisansüstü derecesi elde eden Trudeau, öğrenimini Paris’teki Ecole des Sciences Politiques ve London School of Economics’ de (LSE) sürdürdü. 1950’de başbakan M.Duplessis’in baskıcı yönetimine karşı aydınların muhalefetini temsil eden sol eğilimli Çite Libre dergisinin kurucuları arasında yer aldı. 1951’de Montreal’e yerleşerek avukatlık yapmaya başladı. 1961’de Montreal Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yardımcı profesör olarak görevlendirildi. 1965’te Liberal Parti’den milletvekili seçildi.

1966’da başbakan L.Pearson’ın parlamento sekreteri olarak görevlendirildi ve ertesi yıl onun adına Afrika’daki eski Fransız sömürgelerini dolaştı. Nisan 1967’de adalet bakanlığına ve başsavcılığa getirildi. Nisan 1968’de başbakan Pearson’ın istifası üzerine Liberal Parti başkanlığına seçildi ve başbakan oldu. Görevine başladıktan kısa bir süre sonra hükümetin mecliste çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle erken seçime gidilmesine karar verdi. Haziran 1968’de yapılan seçimlerde Liberal Parti’nin çoğunluğu elde etmesinden sonra kurduğu hükümetle federal yönetim yapısını yenileştirdi. İngilizce’nin yanı sıra Fransızca’yı da resmi dil durumuna getiren ve ceza yasasını liberalleştiren yasal değişiklikler yaptı. Quebec Kurtuluş Cephesi’nin şiddet eylemlerine girişmesi üzerine 1970’te sert önlemlere başvurdu. NATO Avrupa Kuvveti’ndeki Kanada birliklerinin sayısını azaltarak ve geleneksel ABD yanlısı dış siyasetten uzaklaşarak Üçüncü Dünya Ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeye yöneldi. 1970’te Çin Halk Cumhuriyeti’ ni tanıdı. Partisinin 1972 seçimlerinde oy kaybına uğraması üzerine Yeni Demokratik Parti’nin (YDP) desteğiyle bir azınlık hükümeti kurdu. YDP’nin desteğini çekmesi üzerine 1974’te erken seçimlere giderek yeniden çoğunluğu elde etti.Bu sırada uluslararası bunalımın etkisiyle ülkenin iktisadi durumunun bozulmaya başlaması giderek yıpranmasına yol açtı. Öte yandan, 1978’de federal ve yerel yönetimler arasındaki yetki sınırlarını belirlemeye ve merkezi kuramların gücünü artırmaya yönelik girişimleri tepkilerle karşılaştı. 1979 Mayıs’ında yapılan seçimlerde yenilgiye uğradıktan sonra parti başkanlığından çekileceğini açıkladı. Ancak Joe Clark başkanlığındaki İlerici Muhafazakâr hükümetin düşürülmesi üzerine bu kararını erteledi ve Şubat 1980 seçimlerindeki zaferin ardından yeniden başbakan oldu.

1867’den beri yürürlükte olan İngiliz Kuzey Amerikası Yasası’nı değiştirerek yeni bir anayasa oluşturma girişimi başlangıçta çeşitli eyaletlerin tepkisine yol açtıysa da sonunda bir uzlaşmaya varıldı. Yeni anayasa Nisan 1982’de, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in İngiliz Kuzey Amerikan Yasası’nın kaldıran belgeyi imzalamasından sonra yürürlüğe girdi. Kanada’nın İngiltere’den tam olarak ayrılmasını simgeleyen bu yeni anayasa Quebec dışındaki tüm eyaletlerde törenlerle kutlandı.

Şubat 1984’te parti başkanlığından ve başbakanlıktan ayrılacağını açıklayan Trudeau’nun yerine Haziran 1984’te John Turner geçti. Eylül 1984’te yapılan genel seçimlerde ise çoğunluğu İlerici Muhafazakâr Parti’nin kazanması üzerine hükümeti kurma görevi Brian Mulroney’e verildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler