Filozof Biyografileri

Pierre-Simon Ballanche Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BALLANCHE, Pierre (1776-1847)

Fransız filozof. Olayların görünmez nedenlerini açıklamaya çalışmıştır.

Pierre Simon Ballanche Lyon’da doğdu. Paris’te öldü. Sağlıksız ve üzüntülü bir çocukluk dönemi geçirdi. Yüzeysel bir öğrenimden sonra babasının uğraşı olan matbaacılığa başladı. Fransız Devrimi sırasında kentte olayların patlaması üzerine annesiyle birlikte yabancı ülkelere kaçtı. Ortam durulunca geri döndü. Geçirdiği acılı günler ve tanık olduğu kötü olaylar kişiliğinin içekapanık bir özellik almasına yolaçtı.25 yaşında iken Paris’e gitti. Burada Chateaub-riand’la yakın bir arkadaşlık kurdu. Zekası ve güzelliği nedeniyle yazın alanında etkili bir yer alan Mme Recamier’nin seçkin çevresine girdi. Daha önce Lyon’ da tanıyarak âşık olduğu bu bayan için Fragments d’Elegie adlı yapıtını yazmıştı. 1842’de Fransız Aka-demisi’ne üye seçildi.

Felsefe sorunlarıyla ilgili görüşlerini Lapalingene-sie sociale yapıtında sergiledi. Bu kitap “Orphee”, “La Formüle” ve “La ville des Expiations” adlı bölümlere ayrılmıştır. Birincisinde tarihin ilk 1500 yılını şiirle özetledi. İkincisinde son 500 yılı anlattı. Son bölümde ise geleceğin dünyasının özlemini dile getirdi.

Düşüncelerinde Bonnet’in etkisi sezilen Bal-lanche’a göre, nesnelerin kaynağını öğrenebilmek için Tanrı katına ulaşmak gerekir. Tanrı insandan, evrensel zihnin özünü ayırmış ve buna karşılık ona özel bir yetke vermiştir. Kendi istencinden de, bireysel istenci ayırmıştır. Bu nedenle Tanrı kayrasının direnilmez bir etkisi vardır. Ayrı ayrı istençler Tanrı kayrasına karşı gelerek evrenin düzenini bozarlar. Bu düzensizlik bireysel özgürlükle Tanrı kayrası arasında gerçekleşen yüce ve kesin uzlaşmayla sona erer. Tanrı kendi kendisiyle çelişkiye düşmez. Yarattığı özgür güçleri ortadan kaldırmak istemez.

İlgili Makaleler