Filozof Biyografileri

Pierre Nicole Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NICOLE, Pierre (1625-1695)

Fransız, dilci ve tanrıbilimci. Hıristiyan ahlakına felsefeden kaynaklanan ve us ilkelerine dayalı bir içerik kazandırmaya çalışmıştır.

12 Ekim 1625’te Chartres’de doğdu, 16 Kasım 1695’te Paris’te öldü. Sorbonne Üniversitesi’nde tanrıbilim okudu. Önce eski Yunan ve Latin ozanlarını, filozoflarını inceledi, sonra Descartes, Pascal, Arnauld gibi usçuların yapıtları üzerinde çalıştı.

Nicole’ün başlıca uğraş alanı Hıristiyan anlayışına yeni bir içerik kazandırmak, özellikle ahlak sorunlarına felsefeden kaynaklanan bir yöntemin uygulanmasını sağlamaktır. Pascal’ın etkisinde kalan ve Janse-nistler’in görüşlerini benimseyen Nicole, usla inanın bağdaştırılmasından yana olmuş, Jansenistlik’in Hıristiyanlık’ın özüne uygun bir nitelik taşıdığını savunmuştur. Ona göre Tanrı önsüz-sonsuzdur, yaratıcıdır, salt istenç ve salt ustur. Tin ölümsüz, gövde ölümlüdür. İnsanın, bütün davranışlarında, Hıristiyan inancından beslenen, ahlak ilkelerine uyması gerekir.

•    YAPITLAR (başlıca): Essais de moral et instructions theologiques, 21 cilt, 1671-1695, 1695-1714, (ö.s.), (“Ahlak ve Tanrıbilim Öğrenimi Üstüne Denemeler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler