Filozof Biyografileri

Pierre Laromiguiere Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LAROMİGUİERE, Pierre (1756-1837)

Fransız, filozof. Seçmeci Tinselcilik’in savunucularındandır.

3    Kasım 1756’da Rouergue’deki Livignac’ta doğdu, 12 Ağustos 1837’de Paris’te öldü. Kısa bir süre papazlık yaptıktan sonra sırasıyla Carcasonne, Tar-bes, Toulouse ve Sorbonne üniversitelerinde felsefe profesörlüğü yaptı. V.Cousin ve T.Jouffroy’nm öğretmeni olan Laromiguiere özellikle mülkiyet konusundaki görüşleri nedeniyle 1789’dan sonra Devrimciler’in saygısını kazandıysa da, onların tutumlarını eleştirerek ilişkilerini gevşekleştirdi. Condillac’ın öğrencisi ve İdeologlar’ın dostu olmakla birlikte onların görüşlerini de tam anlamıyla benimsemedi.

Laromiguiere’in en tanınmış yapıtı, Paris’te verdiği dersleri kapsayan Leçons de philosophie’dir (“Felsefe Dersleri”). Burada eleştirdiği Condillac’ın Duyumculuğu’na karşı seçmeci tinselci görüşleri savunmuştur. Ona göre, duyumların bilgiye dönüşmesi için dikkat, karşılaştırma ve uslamlama gibi, usun üç yetisine gerek vardır. Yoksa bakmak ve görmek arasında hiç ayrım olmaması gerekirdi. Duyum edilgin, dikkat etkendir. Bu üç yeti, istencin, istek, seçme ve devinim özgürlüğü gibi üç edimiyle ilişkilidir. Laromiguiere, metafiziğin, düşüncelerin kökenini irdelemesi gerektiğini de savunur.

•    YAPITLAR (başlıca) Elements de metaphysique, 1788, (“Metafiziğin Öğeleri”); Sur les paradoxes de Condillac, 1805, (“Condillac’m Paradoksları”); Leçons de philosophie, sur les principes del l’intelligence, 1815-1818,(“Anlığın İlkeleri Üstüne Felsefe Dersleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler