Filozoflar

Pierre Joseph Proudhon (Filozoflar Biyografileri)

Pierre Proudhon

filozof-4/pierre_joseph_proudhon

 

Pierre-Joseph Proudhon (15 Ocak 1809 – Besançon – 19 Ocak 1865 -Passy) yılları arasında yaşamış, Fransız ekonomist ve düşünür. Kendini “anarşist” olarak adlandıran ilk kişidir ve ilk “anarşist düşünür olarak nitelenir.

İşçilerin iktisadi eylemle devleti ortadan kaldırmalarını öngören Anarşizm kuramının kurucusudur.

Fransada bir köyde doğan ve çocukluğu çobanlıkla geçen Proudhon daha sonra kendini eğitime vermiştir.

1820’de Besançok Kraliyet Koleji’ne girdi fakat ailesinin maddi sıkıntıları sebebiyle bir süre sonra öğrenimini bırakmak zorunda kaldı.

1827-1838 yılları arasında bir yayınevinde dizgicilik ve düzeltmenlik yaptı. Çalıştığı yayınevinde bir kitabını bastıran Fransız ütopik sosyalisti Charles Fourier’nin ve bu arada taşıştığı sosyalistlerin etkisinde kaldı. Yine bu yıllarda kendi kendine Latince ve İbranice öğrendi. 1838’de Besançon Akademisi’nin bursunu kazandı ve Paris’e yerleşti.

1840’da yazdığı (Mülkiyet Nedir ?) isimli kitabında hem kendisinin anarşist olduğunu ilan etmesi hem de kitabın başlıpındaki soruyu “hırsızlıktır” olarak yanıtlamasıyla dikkatleri üzerine topladı. Bu kitabındaki cümlelerinden ve iki yıl sonra yayımladıgı Avertissement aux proprietaires (“Mülk Sahiplerine Uyarı”) adlı kirabından dolayı kovuşturmaya uğramıştır.

 

 

 

İlgili Makaleler