Filozof Biyografileri

Pierre Jean George Cabanis Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CABANIS, Pierre Jean (1757-1808)

Fransız filozof ve doğa bilgini. Düşünce ürünlerinin oluşmasında başlıca kaynağın özdek ve ona dayanan duyumlar olduğu görüşünü savunmuştur.

Pierre Jean Georges Cabanis 5 Haziran 1757’de Cognac’da doğdu, 5 Haziran 1808’de Meulan’da öldü. Avukat ve çiftçi bir babadan gelen Cabanis eğitimine yedi yaşında rahiplerden özel ders alarak başladı. 1767’de Brives College’a girdi. Sert disiplini nedeniyle bu okuldan ayrılarak Paris’e gitti. İki yıl sonra tıp fakültesine girdi. Felsefe ve özellikle fizyoloji ile ilgilendiği dönemde Helvetius’un dul eşinin yardımıyla Condillac, Holbach, B. Franklin ve Jeffer-son topluluğuna katıldı. Ayrıca Turgot, Diderot, Voltaire, D’Alembert gibi çağın ünlü düşünürleriyle de tanıştı. Öğrenimini bitirdikten sonra dinlenmek amacıyla Auteuil’e çekildi ve şiir yazmaya başladı. Bu arada İlyada’yı çevirdi. 1778’de Voltaire şiirlerini yetersiz bulunca felsefe ve fizyoloji çalışmalarına döndü. Siyasal yaşama da katılan Cabanis, 1789 Fransız Devrimi sırasında Mirabeau ile birlikte kitle eğitimi konusunda çalıştı, daha sonra onun hekimi oldu. Devrim sırasında ölüm cezası verilen Condorcet’ ye intihar etmesi için gereken ağuyu sağladığı söylenir. Cabanis, olayların yatışmasından sonra Beş-yüzler Konseyi’ne halk temsilcisi ve senato üyesi seçildi. Ayrıca üniversitede sağlık dersleri, adli tıp ve tıp tarihi dersleri verdi.

1799’da Napoleon’un gerçekleştirdiği “18 Brumaire” olayını onaylayan düşünür, salt bu nedenle kendisine senatörlük verilmesine karşın diktatörlüğe karşı çıktı. Napoleon bu olaydan sonra ona ve bağlı olduğu topluluğa, kendilerini yermek amacıyla,“ideologlar” adını verdi.

İlgili Makaleler