Tarihi Şahsiyetler

Pierre Fontaine Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FONTAINE, Pierre (1762-1853) Fransız, mimar ve dekoratör. Yapıları ve derlemeleriyle Ampir üslubunun oluşmasında etkili olmuştur.

Pierre François Leonard Fontaine Pontoise’da doğdu, Paris’te öldü. Babası ve büyükbabası da mimardı. Bir süre Paris’te Joseph Peyre’in (1830-1885) yanında, 1786-1790 arasında da Roma’da öğrenim gördü. 1791’de Paris’e döndü, kendi gibi mimar ve dekoratör olan Charles Percier’yle (1764-1838) birlikte opera binasının dekorasyonunda çalışmaya başladı. Ortaklıkları 1814’te Percier’nin mimarlığı bırakmasına değin sürdü. Birlikte Fontainebleau, Saint Cloud, Campiegne, Versailles ve Louvre sarayları başta olmak üzere birçok yapıyı yenilediler ve süslemelerini yaptılar. I. Napoleon’un isteğiyle restore ettikleri Malmaison Sarayı, özgün süslemeleriyle ikilinin bu alandaki en önemli çalışmasıdır.

Fontaine ve Percier’nin Napoleon, XVIII. Louis ve Orlean Dükü Louis Philippe için yaptıkları yapı, mobilya ve süslemeler Ampir üslubunun ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Birlikte yayımladıkları Palais, maisons, ete. â Roma (“Roma’da Saraylar, Evler ve Benzerleri”) ile Recueil de decorations interieures (“İç Süslemede Derlemeler”) adlı kitaplar Avrupa sanatını yönlendirmesi açısından önemlidir. Fontaine’in tek başına gerçekleştirdiği Madeieine Mezarlığındaki Kefaret Şapeli titiz bir klasikçi (neo-klasik) tutumla biçimlendirilmiş ilginç bir yapıdır.