Kimdir

Pierre Ernest Bersot kimdir? Hayatı ve eserleri

Pierre Ernest Bersot kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1816-1880) Fransız bilgesi. İnsan özgürlüğü ile Tanrı kayrasını uzlaştırmaya çalış­mış, dinin doğa olaylarından kaynak­landığı görüşünü savunmuştur. Surgeres’de doğdu, Paris’te öldü. Babası İsviçreli bir Protestan, annesi ise Katolik’ti, inanç bakımından annesinin etkisi altında kaldı. 1824’te ailece Bordeaux’ ya göç ettiler. Ortaöğrenimi bu ilde bitirdikten sonra yüksek öğretmen okuluna girdi (1836), çağın ünlü bilgesi V. Cousin’in öğrencisi oldu. Bir süre sonra, Anaksagoras’ı konu alan bir çalışmasıyla “dok­tor” sanını kazandı. Bu başarısı üzerine Versailles Lisesi’ne felsefe öğretmeni olarak atandı. O sırada gerçekleşen yönetim değişikliğini benimsemedi, yeni yönetime bağlılık konusunda da and içmedi ve bu nedenle görevinden uzaklaştırıldı. Gazetecilikle, ya­zın sorunlarıyla ilgilendi. Journal de Debats gazetesi­nin önemli yazarlarından biri oldu, yazılarıyla büyük ilgi topladı. V. Cousin, eğitim bakanı olunca, Bersot’ yu da yardımcı olarak aldı. Bersot daha sonra Siyasal Bilimler Akademisi’ne üye seçildi (1866). Yönetimin değişmesiyle Yüksek Öğretmen Okulu müdürlüğüne atandı (1871) ve ölümüne değin bu görevde kaldı.

Bersot, özgür bir anlayışla savunduğu doğa dininin insanın yetişmesi üzerinde etkili olduğunu ileri sürdü. Olasılık öğretisine yeni bir atılım getirdi. Bütün düşüncelerini insanı ilgilendiren inanç sorunla­rının çözümü üzerinde yoğunlaştırdı. Bu arada Tanrı ile insan arasındaki bağlantıya ilgi çekçi. Ona göre din insan için gereklidir; ancak doğadan, us ilkelerinden ayrılmamalıdır. Tanrı’yı ve Tanrı kayrasını yadsıma­nın gereği yoktur, toplum ahlakı bakımından böyle bir girişim tutarsızdır. Doğa gerçektir, bireyin yapa­cağı, onu anlamak, onun yasalarını, varlık koşullarını kavramaktır. Böyle bir girişim de Tanrı’yı yoksamak için neden değildir.

Bersot, insanda oluşan Tanrı düşüncesinin geçer­siz olduğu kanısında değildir. Doğa, insan usu ile Tanrı arasında bir yaklaşma sağlar; bunun kaynağını bulmak, bu kaynakla ilgili sorunları çözmek felsefe­nin görevlerinden biridir.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 16. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler