Edebi Şahsiyetler

Pierre Choderlos de Laclos Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LACLOS, Pierre (1741-1803)

Fransız, yazar. Psikolojik incelemeye dayanan ve soylu sınıfın çöküşünü yansıtan romanıyla ünlenmiştir.

Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos 18 Ekim 1741’de Amiens’de doğdu, 5 Eylül 1803’te İtalya’da Taranto’da öldü. Ailesi İspanyol asıllıydı. Bir asker olarak yetiştirildi. 1761’de topçu asteğmen, ardından Koloniler Tugayı’nda teğmen oldu. Fransız Devrimi sırasında siyasal ilişkileriyle sivrildi, Jacobinler’e katıldı. Pirene Orduları kurmay başkanlığı ve Hindistan’daki Fransız sömürgeleri genel yöneticiliğine getirildi. 1793’te yönetime ihanet ettiği gerekçesiyle tutuklandıysa da, geliştirdiği bir top modelini tanıtması için serbest bırakıldı. Daha sonra yeniden, bir yıl kadar tutuklu kaldı. Ordudaki görevine döndükten sonra rütbesi tuğgeneralliğe yükseltildi. Napoleon döneminde, İtalya’daki Fransız ordusunun başında Taranto savunmasına katıldığı sırada, dizanteriye yakalanarak öldü.

Laclos, yerleşik ahlak ve din kurallarının dışında davranmayı savunan Libertin akımına bağlılığıyla da tanınmıştır. Bu akımın edebiyat alanındaki en bilinen ürünü, onun tek romanı olan Les liaisons dangereues”dür (Tehlikeli Alakalar). Kişilerin psikolojik olarak irdelendiği yapıt, mektuplaşma biçimindedir. Laclos aşk konusuna değişik bir yaklaşım getirmeyi amaçlamış ve soylu sınıfın çöküşünü ele almıştır. Romanın başkişisi, kadın olmasından gelen toplumsal güçsüzlüğünün bilinciyle, zekâsını kişilerin yaşamlarını etkilemek için kullanmakta ve onların mutsuzluklarıyla doyuma ulaşmaktadır. Sonunda cezalandırıldığı gösterilmekle birlikte asıl ağırlık onun kurbanları üzerindeki zaferine verilmiştir. Laclos’un bundan başka, kadınların eğitimine ilişkin bir denemesi, ordudaki eskimiş yöntemleri alaya alan bir yapıtı ve iki de librettosu vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Les liaisons dangereuses, 1782, (Tehlikeli Alakalar, 1944); De l’education des femmes, 1785, (“Kadınların Eğitimi Üzerine”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler