Filozof Biyografileri

Pierre Charron Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CHARRON, Pierre (1541-1603)

Fransız, filozof ve tanrıbilimci. Montaigne’in kuşkucu görüşlerini izlemiş ve tanrıbilimsiz bir ahlak felsefesi geliştirmiştir.

Paris’te doğdu ve orada öldü. Paris, Bourges, Orleans üniversitelerinde öğrenim gördükten sonra, 15 71’de Montpellier Üniversitesi’nin hukuk fakültesini bitirdi. Tanrıbilim alanında da çalışan Charron, Kraliçe Marguerite’in özel papazı oldu. 1589’da manastıra çekilmek istediyse de, yaşlılığından ötürü dileği kabul edilmedi. Bunun üzerine gittiği Bordea-ux’da Montaigne ile tanıştı. Aralarındaki dostluk nedeniyle Montaigne bütün mal varlığını ona bıraktı. 1595’te seçildiği Rahipler Genel Meclisi’nde başyazıcı oldu. Yapıtlarının basılması Paris Üniversitesi Rektörü’nce engellendi.

Montaigne’in ölümünden sonra Charron, özellikle kuşkucu öğretiyi benimseyenlerin ilgisini çeken dört temel yapıt yayımladı. Bunlardan ilki olan Les Trois Verites Calvincilik ve onun Fransız önderi Philippe Duplessis-Mornay’e karşı yazılmıştı. Charron burada “üç temel gerçek”i savundu: Tanrı vardır, gerçek Tanrı görüşü Hıristiyanlık’tır, gerçek Hıristiyanlık Katoliklik’tir. Yapıtına Tanrı sorunuyla giren Charron’a göre insan usu sınırlıdır, bu nedenle Tanrı’yı bir bütün olarak kavrayamaz. İnsan yeteneği öylesine kısıtlı ve güvenilmezdir ki, doğa ya da doğaüstü varlıklar konusunda bir şey bilebileceği de kuşkuludur. Tanrı doğası sonsuz olduğundan, onu tanımlamaya ve sınırlandırmaya olanak yoktur. Usun ürettiği kavramlarla açıklanamaz, ancak ne olmadığı bilinebilir.

İlgili Makaleler