Edebi Şahsiyetler

Piero della Francesca Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PIERO DELLA FRANCESCA (1410/1420-1492)

İtalyan, ressam. Rönesans’ın klasik biçim anlayışının gelişmesinde, etkili olmuştur.

Borgo San Sepolcro’da doğdu, 12 Ekim 1492’de aynı kentte öldü. Doğum tarihi kesin değildir. Anto-nio di Anghiari’nin atölyesinde yetişti. 1439-1442 arasında Domenicano Veneziano’nun yardımcısı olarak Floransa’daki Sant Edigio Kilisesi freskleri üstünde çalıştı. 1445’ten sonra bir ara Borgo San Sepolcro’ da bulundu. Kont Federigo da Montefeltro’nun çağrılısı olarak Urbino’ya gitti. 1450 dolaylarında Ferrera’da, 1451’de de Rimini’de çalıştı. 1452’den sonra Arezzo’da San Francesco Kilisesi’nde Kutsal Haçın Efsanesi adlı fresk dizisini yaptı. 1460-1470 arasında sırasıyla Borgo San Sepolcro, Urbino ve Arezzo gibi kentlerde çalıştı. 1470’ten sonra resmi bırakarak kendini perspektif ve matematik konularında kitaplar yazmaya verdi.

Piero’nun başlangıçtaki resimleri Domenico Veneziano ve Masaccio’nun etkisi altındadır. Bu dönemin yapıtlarında Floransak ustaların perspektif ve mekân sorunlarına getirdikleri çözümleri başarıyla uygulamıştır. İsa’nın Doğumu gibi yapıtları da Kuzeyli ustaların çeşitli özelliklerini ve teknik yetkinliklerini özemsediğini gösterir.

Akılcı bir mekân, yalın ve anıtsal bir boyut içinde ele alınmış figür, Piero’nun resminin temelini oluşturur. En duygusal konuları işlerken bile duygusallıktan uzak bir tutumda olması ve biçimleri her türlü bozukluklarından arındırarak idealleştirmesi, üslubuna soğuk ve zamandan bağımsız bir boyut kazandırır. Üslubu kısa sürede olgunlaştıktan sonra pek az değişmiş, bu da yapıtlarının tarihlendirilmesini zorlaştırmıştır.

İlgili Makaleler