Nedir ?

Piercing Nedir, Ne Demektir, Muhtemel Zararları

Pirsing ve Hızma (İngilizce: piercing), bir takı türüdür. Cildin ve altındaki yağ tabakasının ya da kıkırdağın delinmesi ve takı ya da iğne takılması usulü ile gerçekleştirilen vücut süsleme sanatıdır. Bu şekilde takılan takılara da pirsing denir. Pirsing çoğunlukla kişisel bir kendini ifade yöntemi olarak kullanılır.

Yöresel ve geleneksel olup, daha çok burna ya da üst dudak üzerine takılır. Halkalı veya iğne şekilli olabilir. Bölgesel anlamda Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde kadınların taktığı bir takıdır. Altın, gümüş, pırlanta gibi değeri yüksek taşlardan imal edilenleri, özellikle düğünlerde yöresel kıyafetleri tamamlamaktadır. Ayrıca Türkiye’de güvercin yetiştiriciliği ile uğraşıp bunu bir hobi olarak yapan güvercin sahipleri de, kuşlarının daha güzel ve alımlı görünmesi için güvercinlerin başlarına hızma, küpe ve ayaklarına boncuk takmaktadırlar.

Kökenbilim

Piercing sözcüğü, İngilizce piercing (sivri bir şeyle delmek) sözcüğünden gelir.

Malzeme ve ekipman

Pirsing yapımı için 750’lik altın, Platin, Niyob, Polytetrafluorethylen (PTFE) ya da “tıbbi çelik” gibi metaller kullanılır. Diğer metaller alerji-tehlikesi yüzünden kullanılmazlar.

Tecrübeli pirsing stüdyoları ilk kez pirsing isteyen birisi için G23-Titanyum ya da 316L-Implantat-Çeliğinden yapılmış pirsingler kullanırlar.

Delme işlemi

Pirsing için farklı delik açma aletleri vardır. Bu aletlerin çok titiz bir şekilde dezenfekte olmasına çok önem verilir. Yeterince dezenfekte olmamış aletler iltihaplanmalar meydana getirir. Pirsing deliği deşildikten sonra haftalarca çıkarılmaması gerekir, yoksa iltihaplanma tehlikesi artar.

Pirsing deliği açılmadan evvel alkol, Uyuşturucu ya da Kafein gibi maddelerin alınmaması gerekir. Çünkü bu maddeler kan pelteleşmesini etkileyebilirler.

Muhtemel tehlikeler

Pirsing takma işlemi uzman olmayan kimseler tarafından uygulanırsa birçok riskler ile karşı karşıya kalınılabilir. Örneğin Kulak kıkırdağı iltihaplanabilir, kaş ya da kulak gibi bölgelerde sinirler bölünebilir. Bütün piercinglerde, bölgesel şişiklikler oluşabilir. Bu şişiklikler belli bir zaman sonra tekrar yok olurlar. Özellikle bayanların tercih ettiği Göbekdeliği piercingi’nin yarattığı şişikliğin tekrar inmesi bazen yarım yıl sürebilir. Anüs bölgesinde yapılan piercing’ler bazen kronik iltihaplanmalar yaratabilir.

Ağıza takılan pirsinglerde uzun vadeli hasarlara yol açabilecek bir potansiyel vardır. Örneğin Dil piercing’i belli surat ifadelerinde damağa, diş etine ve bunun altında bulunan Alveolar-kemiğine bastırılır. Bu kemik basınç oluştukça yıpranıp azaldığı için, bunun sonunda dişler dökülmeye başlıyabilir.

Penisin başına takılan Prenz Albert pirsingi, eğer 2mm’den daha ince ise deriyi kesebilir. Bunun gibi diger Pirsinglerde zorlanınca, deriyi kesebilirler. Iltihaplanması hala geçmemiş olan Intim-piercingler cinsel ilişkide, Hepatitis-B ve AIDS gibi cinsel hastalıkların daha kolay yayılmasına yol açabilirler.

Ayrıca -10 dereceden daha büyük soğuklarda, piercing bölgesel donmalara yol acabilir.

İlgili Makaleler