Edebi Şahsiyetler

Pier Luigi Nervi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NERVI, Pier Luigi (1891-1979)

İtalyan mimar ve yapı mühendisi. Yapıtlarında strüktürden türetilen bir güzellik anlayışı gerçekleştirmiştir.

21 Haziran 1891’de Lombardiya bölgesinde Sondrio’da doğdu, 9 Ocak 1979’da Roma’da öldü. Bologna Üniversitesi’nde başladığı yapı mühendisliği eğitimini 1913’te tamamladı. I. Dünya Savaşı’nda askere alındı ve 1915-1918 arasında İtalyan ordusunun istihkâm birliklerinde subay olarak görevlendirildi. Savaşın bitiminden sonra Bologna’da çalıştı. 1923’te Roma’ya gitti ve kendi bürosunu kurdu. 1923-1932 arasında Nebbiosi, 1932-1960 arasında Bartolia adlı mühendislerle ortak çalıştı. 1960’tan ölümüne değin de oğulları Antonio, Mario ve Vitto-rio ile birlikte Nervi işliği adını verdikleri büroyu yönetti.

1947-1961 arasında Roma Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yapım tekniği ve teknolojisi dalında öğretim üyeliği yaptı. Strüktür tasarımı alanındaki başarıları nedeniyle çok sayıda ödül kazandı. Bunların yanı sıra kendisine çeşitli ülkelerin önde gelen mimarlık ve mühendislik okulları tarafından onursal doktorluk, akademi ve enstitüler tarafından da üyelik ve onursal üyelik verildi.

1920’ler çağdaş yapı malzemelerinden biri olan donatılı betonun (betonarme) yeni bir gelişme aşamasına sahne oluyordu. Yapı mühendisleri bu malzemenin yapısına uygun yapım yöntemlerini geliştirirlerken, mimarlar da ona özgü biçimlendirme ve düzenleme koşullarını araştırıyorlar, yeni bir anlatım dili bulmaya çalışıyorlardı. Nervi de bu malzemeyle yeni ve ucuz yapım yöntemleri geliştirmiş, ülkesinde iki dünya savaşı arasında egemen olan, geçmiş üslup özelliklerini kullanmaya yönelik seçmeci akımın dışında kalarak 20.yy’daki en önemli çağdaş mimarlık yapıtlarına adını yazdırmıştır.

İlgili Makaleler