Edebi Şahsiyetler

Philippe Halsman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HALSMAN, Philippe (1906 – 25 Haziran 1979 New York)

Letonya asıllı ABD’li fotoğrafçı. Çağdaş portre fotoğrafçılığının önemli ustalarındandır.

2    Mayıs 1906’da Riga’da doğdu. Aynı kentte Vidus Vacu Skola’da okudu. 1928’de Almanya’da Dresden Teknik Üniversitesi’ni bitirdi. Daha sonra bir yıl süreyle Sorbonne’da öğrenim gördü. 1931’de Paris’te bir stüdyo açarak fotoğrafçılığa başladı. 1940’a değin bu kentte kaldı. Vogue, Vu, Viola ve benzeri dergiler için çalışmalar yaptı. 1937’de daha sonra asistanlığını yapacak olan Yvonne Moser’yle evlendi. 1940’ta ABD’ye gitti, New York’a yerleşti ve serbest fotoğrafçı olarak çalışmaya başladı. 1949’da ABD uyruğuna geçti. Bu yıllarda Churchill, Einstein, Helen Hayes, Eisenhower gibi birçok ünlünün fotoğraflarını çekti. Bunlardan Einstein ve Stevenson portreleri ABD posta pullarında kullanıldı. Fotoğrafları Paris, Ne w York, Tokyo gibi başkentlerde sergilendi. New York Metropoliten Sanat Müzesi ve Modern Sanatlar Müzesi’nin sürekli koleksiyonlarına alındı. 1958’de Popular Photography dergisinin açtığı bir soruşturmada dünyanın en büyük on fotoğrafçısından biri seçildi. Halen New York’ta yaşamakta ve serbest fotoğrafçılığını sürdürmektedir.

Halsman, sanatı düşgücüne dayalı bir fotoğraf ustasıdır. Hiçbir zaman belli bir üslubu geliştirmeye yönelmemiş, her zaman araştırıcı, değişken, o ölçüde şaşırtıcı olmuştur. Asık suratlı bir ağırbaşlılıktan gülünçlüğe, katı gerçekçi bir tavırdan en çarpıcı gerçeküstücü bir anlayışa hızla geçebilen bir sanat anlayışı vardır. Şaşırtıcı nitelikler taşıyan çalışmaları arasında, Salvador Dali’nin bıyıklarının otuz altı değişik görünümü ve havaya sıçrayan insanlar dizisi en ünlüleridir. Bu dizide, aralarında birçok ünlünün de bulunduğu yüzlerce insanı havaya sıçratmış ve tam sıçrama anında fotoğraflamıştır. Ancak bütün çalışmalarında açıkça görülen çaba, fotoğraf aracılığıyla insanı anlatma, onun bilinmedik yönlerini, kendi deyimiyle “özünü, kişiliğini, ruhunu ve karakterini yakalama” çabasıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): Kitap: The Frenchman; a Photog-raphic Interwiew, 1948, (“Fransız; Bir Fotoğraf Söyleşisi”); Piccoli, 1951; Dali’s Mustache, 1954, (“Dali’nin Bıyığı”); Jump Book, 1959, (“Sıçrama Kitabı”); Philippe Halsman on the Creation of Photografıc Ideas, 1961, (“Fotoğraf Düşünceleri Yaratmada Philippe Halsman”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler