Edebi Şahsiyetler

Philippe de Champaigne Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CHAMPAIGNE, Philippe de (1602-1674)

Flaman asıllı Fransız ressam. Portrelerinde Flaman Gerçekçiliği ile Barok resmi bütünleştiren bir üslup geliştirmiştir.

26 Mayıs 1602’de Brüksel’de doğdu, 12 Ağustos 1674’te Paris’te öldü. Jacques Fouquieres’in yanında resim öğrenimi gördü. 1621’de Paris’e yerleşti. Ustası Fouquieres ve genç Poussin ile birlikte Luxembourg Sarayı’nın süslenmesinde çalıştı. 1628’den sonra Kraliçe Marie de Medicis’nin ressamı olarak birçok din kuruluşu için resimler yaptı. 1629’da Fransız yurttaşlığına geçti. Marie de Medicis’den sonra XIII. Louis ve Kardinal Rıchelieu’nün koruyuculuğu altına girdi. Ünlü kişilerin portrelerini yaptı. Bu konuda artan istekleri karşılamak için pek çok yardımcının çalıştığı bir resim atölyesi kurdu. 1648’de kurulan Resim ve Heykel Akademisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Burada öğretim üyeliği ve rektörlük yaptı. 1648’de eşinin ölümünden sonra en azla yetinmeyi ilke edinen Jansenist tarikatına katıldı.

Üstünde yardımcılarının da çalıştığı büyük boyutlu resimleri ve duvar süslemeleri 17.yy Italyan resmi ile Flaman Baroku’nun özelliklerini taşır. Barok abartmalardan kaçındığı resimlerindeki ölçülü renk kullanımı, akıcı kompozisyon düzeni ve çarpıcı gerçekçilik, 17.yy Fransız akılcı düşüncesinin genel tutumunu yansıtır.

Champaigne asıl başarısını portrelerinde sağlamıştır. Portre anlayışı, Rubens ve Van Dyck’ın portrelerinin ölçülü bir yorumu biçimindedir. Bu tür resimlerinde dürüst ve içten bir tutumla kişilerin psikolojik niteliklerini yansıtmaya yönelmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Meryem’in Göğe Yükselişi, 1628; Güzel Sanatlar Müzesi, Grenoble/Fransa; Kardinal Ric-helieu, 1636, Louvre, Paris; XIII.Louis, 1638, Güzel Sanatlar Müzesi, Caen/Fransa; Bilinmeyen Adam, 1650, Louvre, Paris;Jean Baptıste Colbert, 1655, Metropoliten Sanat Müzesi, New York, Ste-Susanne Manastırı Baş Rahibesi Agnes ile Rahibe Catherıne Dua Ediyorlar, 1662, Louvre, Paris; Son Akşam Yemeği, Louvre, Paris.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler