Filozof Biyografileri

Philipp Melanchthon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MELANCHTHON, Philip (1497-1560)

Alman, tannbilimci ve eğitimci. Usun tanrısal bir ışın olduğunu, bilgi ilkelerinin doğal ustan kaynaklandığını ileri sürmüştür.

16    Şubat 1497’de Bretten’de doğdu, 19 Nisan 1560’ta Wittemberg’te öldü. Wittemberg’te tanrıbilim ve pedagoji öğrenimi gördükten sonra, 1518’de, profesörlüğe yükseltildi. Luther’in yakın arkadaşı ve yardımcısı olarak Reformasyon girişimlerine katıldı, Protestanlık’ın kurucusu olarak geniş bir ün ve etki alanı sağladı. Calvinciler’le Protestanlar arasındaki gerginliği gidermeye, Reformasyon düşüncesini Bohemya’da yaymaya çalıştı.

Melanchthon felsefe, tanrıbilim, eğitim, edebiyat ve doğa bilimleri yanında Alman Gymnasium’larınm kurulmasında, Aristoteles felsefesinin temel öğreti olarak okutulmasında, büyük çaba göstermiştir. Felsefesinin temelini, tanrıbilimden kaynaklanan sorunları, Aristotelesçi bir anlayışla çözümleme girişimi oluşturur. Ona göre felsefe ve tanrıbilim birbirinden ayrılamaz, eğitim için ikisi de gereklidir. Ancak benimsenecek düşünce yöntemi us ilkelerine dayanmalıdır. Melanchthon’un önerdiği, diyalektik bir nitelik taşıyan bu yöntem mantık ve bilgi kuramına uygulanır.

Bilgi doğrudan doğruya kazanılmıştır. Bilgiyi temellendiren genel ilkelerin kaynağı da doğal ustur. Us ise tanrısal bir ışın niteliğindedir. Usla ahlak arasında, ikisinin de tanrısal birer varlık olmaları nedeniyle, bağlantı vardır. Çünkü ahlak tanrısal yasaların eyleme dönüşerek görünüş alanına çıkışıdır.

Melanchthon’un düşünceleri yer yer Incil’den esinlenmesine, fizik konularında Kopernik’e ters düşmesine karşın, 18.yy’da ortaya çıkan hukuk ve devlet öğretilerini, psikoloji kuramlarını, eğitimle ilgili görüşleri etkilemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Loci Communes Rerum Theologi-carum, 1521, (“Tanrıbilim Sorunlarının Genel Toplamı”); Supplementa Melanchthonia, (ö.s.), 1910, (“Melanchthon’un Tüm Yapıtları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler